Un complex rezidenţial din Turcia, descris drept "un colţ de rai", s-a făcut una cu pământul la cutremur. Erau 250 de apartamente în complex
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Cutremurul de 7,7 grade pe scara Richter cu epicentrul în regiunea Kahmaranmaraş a provocat distrugeri masive în 10 provincii din Turcia. Un complex rezidenţial cu 250 de apartamente, descris ca "un colţ de rai", a fost făcut una cu pământul. 

Este vorba despre complexul Renaissance Residence, unde se crede că peste 1000 de oameni sunt încă îngropaţi sub moloz. Acum, presa turcă încearcă să facă lumină în acest caz, explicând cine a proiectat şi construit acest complex care s-a făcut una cu pământul. 

Blocurile înalte de 12 etaje au fost finalizate în urmă cu 11 ani, în 2012, de compania Antis Yapi, care a construit apartamente de 1, 2, 3 şi 4 camere, cu suprafeţe între 44 şi 174 metri pătraţi. Conform takvim.com.tr, complexul a fost construit pe o fundaţie mobilă, respectând normele de protecţie la cutremur. 

Acesta este complexul în care ar fi locuit şi fotbalistul ghanez Christian Atsu, despre care s-a scris iniţial că a fost găsit viu şi transportat la spital, dar despre care antrenorul său de la Hatayaspor, Volkan Demirel, a spus că încă este sub dărâmături şi a rugat oamenii să nu mai ofere informaţii dacă nu sunt sută la sută adevărate. 

Compania Antis Yapi are, conform sursei citate, sediul în Muntenegru, acolo se ocupă de consultanţă. Tot acolo ar fi şi proprietarul companiei, dar se pare că acesta nu a putut fi contactat pentru declaraţii. 

Cum s-a putut transforma un complex rezidenţial modern într-o groapă comună încă nu ştie nimeni. Dar autorităţile turce anunţă că vor declanşa anchete în acest sens. 

Copil de 2 ani, salvat de sub moloz după 79 de ore

Un băieţel de doi ani a fost salvat joi de sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbuşit în oraşul Antakya din sudul Turciei, la 79 de ore după ce un masiv cutremur a lovit zona în această săptămână, ucigând peste 19.000 de persoane în Turcia şi Siria, transmite Reuters.

În imaginile date publicităţii de Fundaţia de Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia pot fi văzuţi salvatori care caută într-o deschidere îngustă dintre resturile unei clădiri din Antakya, de unde îl scot pe băiatul care plânge.

Un membru al Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia poate fi văzut în timp ce îl predă pe băiat lucrătorilor sanitari aflaţi la faţa locului, în timp ce martorii filmează scena cu telefoanele mobile.

Sute de mii de persoane au rămas fără adăpost în urma seismelor din sudul Turciei, fiind nevoite să îndure vremea rece şi lipsa resurselor în timp ce speranţele de a fi găsiţi şi alţi supravieţuitori printre ruine scad de la oră la oră, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel