Un complex balnear roman a fost dezgropat pe plajele din sudul Spaniei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Arheologii Universității din Cadiz au descoperit ruinele unui complex balnear roman, abandonat în perioada antichității târzii. 

Ruinele antice ale unul complex roman balnear au fost descoperite în sudul Spaniei, în apropierea unei plaje. Cercetătorii Universității din Cadiz au început să studieze ansamblul ce are în prezent o înălțime de aproape 4 metri, fiind foarte bine conservat în nisipul plajei Caños de Meca, din Andaluzia. 

În luna mai au fost excavate doar 2 camere, celelalte încăperi fiind încă sub nisip. Zidurile clădirii au fost acoperite de nisip după ce complexul balnear a fost abandonat în antichitatea târzie. Obiecte ceramice specifice evului mediu, datând din secolele XII și XIII au fost descoperite în apropierea ruinelor, menționează CNN

La un alt sit excavat de cercetătorii Universității din Cadiz au fost descoperite până la momentul raportării 7 piscine de sare, cu adâncimi de aproximativ 2 metri, folosite de romani pentru conservarea mâncării. Urme de conserve datând de pe vremea romanilor au fost descoperite în 2 dintre piscine. Pe lângă artefactele romane, la Cape Trafalgar au fost descoperite și morminte preistorice în stare intactă. 

Ruine romane în Marea Britanie

Arheologii au scos la iveală un complex amplu de clădiri, cu o cameră centrală circulară centrală în care dădeau mai multe camere şi băi. Experţii sunt de părere că ruinele ar fi putut aparţine unei vile romane luxoase, unui sanctuar religios, sau poate unei combinaţii dintre cele două. Potrivit Historic England, acest tip de structură nu a mai fost văzut niciodată până în prezent în Marea Britanie şi ar putea fi chiar prima de acest fel descoperită în fostul Imperiu Roman.

Fast-food roman

Un thermopolium, un fel de "fast-food" stradal din Roma Antică, decorat cu motive policrome şi aflat într-o stare foarte bună de conservare, a fost adus la lumină la Pompei, au anunţat sâmbătă reprezentanţii sitului arheologic. Blatul acoperit cu cenuşă vulcanică fusese parţial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii. 

În plus, oamenii de ştiinţă au descoperit în spaţiile din structura mesei resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupţiei Vezuvului, în 79 e.n.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel