Un comisar european îl sfidează pe Elon Musk: În UE, pasărea Twitter va zbura după regulile noastre
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comisarul UE Thierry Breton a lansat un avertisment împotriva lui Elon Musk, după ce acesta a cumpărat Twitter.

Printre diversele provocări cu care se confruntă Elon Musk în calitate de nou proprietar al Twitter, una dintre cele mai mari ar putea fi Uniunea Europeană, mai ales dacă va merge mai departe cu multe dintre eforturile sale promise de a restabili libertatea de exprimare pe platformă.

După ce Musk a postat pe Twitter că „pasărea este liberă!”, după achiziționarea Twitter, comisarul UE Thierry Breton l-a avertizat pa acesta scriind la rândul său: „În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre [Uniunea Europeană]”.

Breton a scris pur și simplu „DSA”, referindu-se la Legea privind serviciile digitale a UE, care este un act cuprinzător, dar unul dintre elementele fundamentale ale actului este conceput pentru a reglementa și restricționa interacțiunea online sub pretextul „combaterii discursului instigator la ură”. În esență, DSA conferă UE puteri largi de a cenzura dizidenții politici și discursurile politice pe care le consideră o amenințare la adresa puterii clasei liberale de stânga.

„Legea privind serviciile digitale și Legea privind piețele digitale au scopul de a crea un spațiu digital mai sigur în care drepturile fundamentale ale utilizatorilor sunt protejate și de a stabili condiții echitabile pentru întreprinderi”, se arată în descrierea actului pe site-ul Comisiei Europene.

Consiliul European subliniază modul în care va funcționa DSA în principiu, scriind: „DSA urmează principiul conform căruia ceea ce este ilegal offline trebuie să fie și online ilegal. Acesta își propune să protejeze spațiul digital împotriva răspândirii conținutului ilegal și să asigure protecția drepturilor fundamentale ale utilizatorilor.”

„Obligațiile introduse sunt proporționale cu natura serviciilor în cauză și adaptate numărului de utilizatori, ceea ce înseamnă că platformele online foarte mari (VLOP) și motoarele de căutare online foarte mari (VLOSE) vor fi supuse unor cerințe mai stricte. Serviciile cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană vor intra în categoria platformelor online foarte mari și a motoarelor de căutare foarte mari”, se mai arată în DSA.

În condițiile în care Musk are planuri de a reduce moderarea, acestea pot intra în conflict cu DSA, care cere platformelor să participe la ceea ce este probabil să fie o moderare agresivă a conținutului.

Legea nu este încă în vigoare, dar se așteaptă să restrângă radical libertatea de exprimare în Europa, conform RMX.

Guvernul german analizează ieşirea de pe Twitter după ce platforma a fost cumpărată de Elon Musk

Guvernul german va examina dacă mai doreşte să-şi menţină prezenţa pe Twitter după ce această reţea de socializare a fost preluată de Elon Musk, căruia fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a urat vineri noroc în lupta împotriva dictaturii ideologice pe social media, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Noul patron al Twitter a semnalat că intenţionează să reducă limitele ce restricţionează conţinuturile pe reţeaua de socializare, dar fără a o transforma pe aceasta într-un spaţiu de manifestare a urii şi diviziunilor.

Vom monitoriza în săptămânile şi lunile următoare posibilele schimbări pe platformă şi vom trage propriile concluzii, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german, adăugând că această declaraţie nu este menită să fie o ameninţare (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel