Un comandant NATO le transmite ucrainenilor că tancurile occidentale 'nu sunt o soluţie miracol'
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie de la Sergey Platonov: Pexels
Fotografie de la Sergey Platonov: Pexels
Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), a declarat că tancurile occidentale 'nu sunt o soluţie miracol' pentru Ucraina, în războiul cu Rusia.  

Tancurile occidentale 'nu sunt o soluţie miracol' pentru Ucraina împotriva Rusiei, a declarat joi comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), Christopher Cavoli, în ajunul unei reuniuni majore în Germania privind furnizarea de arme Kiev-ului, relatează AFP.

'Nu există un sistem de arme anume care să fie o soluţie miracol. Este necesar un echilibru între toate sistemele', a susţinut generalul american Christopher Cavoli la încheierea unei reuniuni a şefilor militari ai NATO la Bruxelles.

'Dar este clar că tehnologia modernă occidentală depăşeşte tehnologia rusă' pe câmpul de luptă din Ucraina, a subliniat el.

Grupul de contact pentru Ucraina creat şi condus de Statele Unite şi care reuneşte aproximativ 50 de ţări se întruneşte vineri la baza americană Ramstein, în Germania, pentru a coordona continuarea ajutorului destinat Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aşteaptă arme mai grele şi mai moderne din Occident. El cere, în special, tancuri de asalt şi sisteme de apărare antiaeriană, scrie Agerpres.

Germania ar trimite tancuri de luptă în Ucraina doar dacă SUA vor face același lucru

Cancelarul Olaf Scholz este supus unei presiuni internaționale și interne din ce în ce mai mari de a furniza tancuri Leopard 2 construite în Germania sau cel puțin de a aproba livrarea acestora de către țări terțe, cu destinația finală în Ucraina.

Polonia și Finlanda au promis ambele că își vor trimite tancurile Leopard pe care le au la dispoziție - dar au nevoie de permisiunea Germaniei pentru a face acest lucru.

Dar Berlinul este încă în discuții cu SUA despre poziția oficială pe care ar trebui să și-o asume.

Mulți se așteaptă ca un anunț să urmeze mâine, după o întâlnire a aliaților occidentali ai Ucrainei la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Sursele BBC sugerează că Scholz va da undă verde trimiterii de tancuri doar dacă președintele american Joe Biden este de acord să furnizeze tancuri americane Abrams.

Cu toate acestea, principalul consilier pentru securitate al Pentagonului, Colin Kahl, a declarat joi seara că SUA nu sunt pregătite să îndeplinească cererile Kievului pentru tancuri.

"Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Antrenamentul este greu de realizat. Are un motor cu reacție", a spus Kahl.

O sursă înalt guvernamentală germană a declarat pentru BBC că rapoartele despre un impas între Berlin și Washington, din cauza trimiterii tancurilor, au fost supraevaluate, dar ele provoacă îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel