Un colorant va fi INTERZIS în UE. Era folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, supe și bulion
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 08 oct 2021, 17:32
WhatsApp
Un colorant va fi INTERZIS în UE. Era folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, supe și bulion / Foto: Pixabay
Un colorant va fi INTERZIS în UE. Era folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, supe și bulion / Foto: Pixabay
Un colorant folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, supe și bulion va fi interzis în UE.

Un colorant folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulion va fi interzis în UE începând din 2021. Este vorba despre dioxidul de titan, transmite Mediafax.

Statele membre au aprobat vineri propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

Dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri.

Motivul pentru care dioxidul de titan va fi interzis

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente.”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Potrivit Comisiei Europene, „propunerea se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.

Textul va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție. Ulterior, va fi o perioadă de eliminare treptată de șase luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.

Produse care conţineau oxid de etilenă, retrase. Ciuhodaru: Atenție! Este extrem de toxic și cancerigen!

Medicul Tudor Ciuhodaru a tars un semnal de alarmă cu privire la oxidul de etilenă, substanţa descoperită în mai multe produse care au fost, apoi, retrase de pe piaţa din România.

"Atenție la oxidul de etilenă. A fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere.

Vreau ca oxidul de etilienă să nu mai ajungă niciodată în farfuriile românilor. Vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toti românii să beneficieze de alimente și băuturi (de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen. Utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE!

Am mai depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piața și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate", atrage atenţia Tudor Ciuhodaru. Vezi AICI mai multe informații despre oxidul de etilenă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?