Un civil german a fost împușcat în Afghanistan, în drum spre aeroport
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Un civil german a fost împușcat în timp ce se îndrepta spre aeroportul din Kabul. 

Un civil german a fost împuşcat vineri în timp ce se îndrepta spre aeroportul din Kabul, dar starea sănătăţii sale nu este îngrijorătoare şi el va fi în curând evacuat din Afganistan, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, citat de Reuters și Agerpres. 

Un civil german a fost rănit de un glonţ, în drumul său spre aeroport. El primeşte îngrijiri medicale, viaţa sa nu este în pericol şi va fi evacuat în curând, a spus purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, Germania va trimite la Kabul două elicoptere uşoare pentru a evacua cetăţenii germani expuşi riscurilor sau aflaţi în regiuni îndepărtate, a declarat Martin Burmeister, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

"Cetăţeanul german va fi repatriat rapid", a subliniat Ulrike Demmer, conform site-ului Web.de, citat de Mediafax. 

"Situaţia în zona Aeroportului din Kabul este extrem de îngrijorătoare", a transmis, la rândul său, Ambasada Germaniei din Afganistan. Potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung, armata germană va trimite elicoptere la Kabul pentru facilitarea operaţiunilor de evacuare. Numeroase ţări occidentale, în principal SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, efectuează operaţiuni pentru evacuarea din Afganistan a propriilor cetăţeni şi a afganilor care au colaborat cu trupele internaţionale.

Evacuați cu elicoptere


Elicopterele vor sosi sâmbătă dimineaţă în capitala afgană. Forţele speciale germane utilizează acest tip de elicoptere uşoare şi sunt pregătite pentru a evacua cetăţeni în situaţii de criză. Vineri la prânz urmează să ajungă în Germania primul avion de transport direct de la Kabul, în cadrul misiunii de evacuare după preluarea controlului la Kabul de către talibani. La bordul avionului Airbus A310-MRTT, care va ateriza la Hanovra, se află 185 de persoane în nevoie de protecţie.

Zborul direct este primul de acest fel, întrucât Bundeswehr (armata germană) a efectuat până în prezent doar zboruri cu avioane militare de transport între Kabul şi capitala uzbekă Taşkent. De acolo, oamenii au fost aduşi în Germania cu avioane de pasageri.

Până acum forţele germane au evacuat peste 1.640 de persoane din Afganistan, cu 11 zboruri, a scris Bundeswehr pe Twitter. 

Mai mulți cetățeni români au fost aduși în siguranță la aeroport

„Am reușit să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetățeni români, care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 kilometri de aeroport. Au fost făcute niște demersuri interinstituționale destul de dificile și complexe, mai ales colegii de la Servicii, care au un merit foarte important în acest efort. Au intrat în contact și au coordonat cu alți parteneri internaționali ai României, companii angajatoare. Repet, a fost un demers foarte complicat, dar care, iată, a reușit în cele din urmă”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-o intervenție la Digi24. 

Mii de cetățeni străini au fost evacuați din Afghanistan

În ultimele trei zile, din Afganistan au fost evacuaţi aproximativ 7.000 de cetăţeni străini, în principal americani. Conform agenţiilor guvernamentale americane, peste 10.000 de cetăţeni americani aşteaptă să fie evacuaţi, precum şi 50.000-65.000 de afgani. Preşedintele SUA, Joseph Biden, a dat asigurări că trupele americane vor fi menţinute în Kabul şi după data de 31 august, dacă vor mai fi cetăţeni americani de evacuat din Afganistan. "Dacă vor mai fi americani rămaşi acolo, vom sta până vor fi evacuaţi toţi", a insistat preşedintele SUA. Joseph Biden şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor americane din Afganistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel