Un chiparos de 5.400 de ani, supranumit „Străbunicul”, ar putea fi cel mai bătrân copac de pe Pământ / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Adânc într-o pădure antică protejată din sudul Chile se află un copac enorm care există de mii de ani. Acum, copacul „Străbunicul” ar putea fi recunoscut drept cel mai bătrân copac din lume.

„Străbunicul” Gran Abuelo, sau Alerce Milenario, este un exemplar remarcabil. Este un chiparos din Patagonia din specia Fitzroya cupressoides, care este originar din Chile și sudul Argentinei. Acest exemplar special are un trunchi care măsoară 4 metri în diametru și are 28 de metri înălțime și probabil și-a început viața în momentul în care oamenii au inventat pentru prima dată scrisul, scrie IFL Science.

Este adăpostit într-o râpă răcoroasă și umedă, care l-a protejat de diverse amenințări – incendii de pădure și tăietori de lemne – care au îndepărtat mulți copaci vecini de-a lungul anilor. Copacul este noduros și este gazdă pentru mușchi și licheni.

Acest minunat supraviețuitor este, de asemenea, extrem de valoros pentru știință, deoarece poate conține informații legate de schimbările climatice și modul în care Pământul s-a adaptat la condițiile în schimbare de-a lungul secolelor.

„Este un supraviețuitor, nu există alții care să fi avut ocazia să trăiască atât de mult”, a declarat pentru AFP Antonio Lara, cercetător la Universitatea Austral și la Centrul de știință și rezistență climatice din Chile. Lara face parte din echipa de cercetători care măsoară vârsta copacului.

Potrivit colegului Larei, Jonathan Barichivich, un om de știință chilian care lucrează la Laboratorul de Științe Climatice și Mediului din Paris, Străbunicul are peste 5.000 de ani, ceea ce îl face cu un secol mai bătrân decât actualul deținător al titlului - Matusalem, situat în California.

Se spune că Alerce Milenario a fost descoperit în anii 1970, în pădurea care este situată în sudul regiunii Los Rios, la aproximativ 800 de kilometri sud de Santiago, capitala Chile.

În 2020, Jonathan Barichivich și Lara au luat o probă de miez din copac folosind un burghiu și i-au analizat inelele. Eșantionul conținea aproximativ 2.400 de inele de creștere, dar proba era incompletă, deoarece burghiul nu a putut ajunge la centrul copacului.

Așa că Barichivich și Lara s-au orientat către modelarea statistică folosind mostre de bază din alți arbori pentru a ajuta la estimarea vârstei Străbunicului. Ei au combinat aceste informații cu alți factori de mediu cunoscuți și variații care pot avea un impact asupra modului în care cresc copacii - acest lucru i-a ajutat să își ajusteze modelul pentru a simula posibilele vârste pe care le-ar fi atins copacul în perioada de timp acoperită de eșantionul de foraj.

Rezultatele au arătat o șansă de 80% ca arborele să fie mai vechi de 5.000 de ani și s-a estimat că ar avea 5.484 de ani.

Studiul care conține aceste date va fi publicat în curând, dar deja bucură comunitatea științifică. Acest lucru se datorează faptului că informațiile stocate în Străbunic ar putea oferi informații despre evenimente istorice, cum ar fi incendiile forestiere și cutremure, care pot fi detectate în inelele sale de creștere.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel