Un cercetător român a descoperit un stadiu superior de comă profundă
Atunci când creierul unui pacient devine complet inactiv, medicii consideră că pacientul a intrat în cea mai profundă stare de comă. Există totuși încă un stadiu de comă, şi mai profundă, în care activitatea cerebrală este reluată la un nivel minim, descoperită de un om de ştiinţă de origine română, stabilit în Canada.
"Liniile orizontale continue reprezentau cea mai adâncă formă cunoscută de comă", explică profesorul de origine română Florin Amzică, neurolog la Universitatea din Montréal, potrivit Agerpres. Noul studiu demonstrează că "există o formă mai adâncă de comă care trece dincolo de această linie orizontală continuă şi chiar şi în această stare de comă ultraprofundă activitatea corticală poate fi reluată". El a precizat însă că această descoperire se aplică în cazul pacienţilor care au creiere sănătoase ce continuă să primească sânge şi oxigen. Concluziile acestui studiu ar putea să nu se aplice pacienţilor aflaţi în comă dar care au creierul puternic afectat în urma unor traumatisme.
Aplicații ale descopeririiAceastă descoperire ar putea avea potenţial terapeutic. Câteodată starea unora dintre pacienţii care au suferit accidente grave, sau au luat supradoze de droguri, necesită inducerea lor în comă. Prin reducerea activităţii cerebrale şi încetinirea metabolismului, o comă indusă poate proteja ţesutul nervos.
Există însă riscul ca, în cazul unor perioade mai lungi de inactivitate completă, să se înregistreze pierderi iremediabile ale conexiunilor dintre neuroni. O stare de comă indusă de tipul celei descoperite de echipa condusă de cercetătorul de origine română poate proteja mai bine ţesutul nervos pentru că menţine o minimă activitate cerebrală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News