Data publicării:
Un celebru muzeu a interzis curățenia: Nu ștergeți praful, lăsați insectele libere!
Fără aspiratoare și fără praf şters! Acesta este ordinul primit de personalul de curățenie al muzeului Rijksmuseum din Amsterdam.
Muzeul a permis ca în ultimele trei luni tot felul insecte să fie lăsate libere în interiorul instituției, ca parte a unei expoziții care explorează schimbarea percepției asupra insectelor în artă și știință de-a lungul timpului, scrie The Guardian. Julia Kantelberg, curator adjunct, a spus că au fost încurajați în această acțiune de Tomás Saraceno, un artist argentinian stabilit la Berlin, ale cărui lucrări apar în expoziție, să prețuiască pânzele de păianjen, oriunde ar putea apărea.
Pânzele de păianjen, opere de artă
„Saraceno ne-a provocat să recunoaștem pânzele de păianjen cu care coabităm deja în Rijksmuseum. Acest lucru a însemnat că a trebuit să ne schimbăm procedurile și să ne lărgim perspectivele: să nu scoatem păianjenii și pânzele lor din zonele publice. Cu trei luni înainte de deschiderea expoziției, personalul de curățenie a fost instruit să nu îndepărteze păianjenii și pânzele lor. De atunci, m-am plimbat săptămânal pentru a vedea unde au început să apară pânzele – un mod foarte diferit de a privi clădirea pe care o cunosc atât de bine”, a mai precizat Julia Kantelberg. Cei care vor vizita muzeul pentru această expoziție, ce se va deschide pe 30 septembrie, vor explora modul în care atitudinile s-au schimbat de-a lungul timpului și vor fi, de asemenea, rugați să-și reconsidere propriile sentimente față de insectele de toate formele și dimensiunile.
În evul mediu, șopârlele, insectele și păianjenii erau asociați cu moartea și cu diavolul în cultura europeană, dar expoziția notează că în secolele XVI și XVII a existat o altă viziune după ce microscopul a permis artiștilor și oamenilor de știință să aprecieze o frumusețe care nu fusese întotdeauna evidentă. „Oamenii de știință și artiștii sunt fascinați de frumusețea și ingeniozitatea acestor insecte. Și apoi, până la sfârșitul expoziției, intri în această cameră foarte frumoasă, aproape în întregime întunecată, cu o lucrare de artă. Deci este într-adevăr piesa centrală a acelei camere”, a mai afirmat ea.
Cele mai ciudate muzee din lume
Șocante, înspăimântătoare, dar și amuzante – iată câteva dintre cele mai ciudate muzee din lume.
Muzeul părului din Avanos, Turcia
Într-o mică peșteră, situată sub un magazin de ceramică din orașul turcesc Avanos, se află un muzeu cel puțin bizar: Muzeul părului. Aici sunt expuse mostre de păr, numele și adresele a peste 16.000 de femei din întreaga lume. Muzeul a fost inclus în Cartea Recordurilor drept deținătorul celei mai mari colecții de păr.
Muzeul toaletelor din Delhi, India
Dacă vrei să afli cum au evoluat toaletele de-a lungul istoriei, sigur vei aprecia muzeul din Delhi, carea fost inclus de revista Time pe lista cu cele mai ciudate muzee din lume. Aici se află o colecție rară de fotografii, obiecte și informații cu privire la evoluția toaletelor, începând cu anul 2.500 î.e.n. și până în prezent. Poți vedea cum a evoluat „tehnologia” toaletelor, dar și cum s-au schimbat obiceiurile și eticheta legată de igienă.
Muzeul torturii, Amsterdam, Olanda
Capitala Olandei se poate lăuda cu peste 50 de muzee, dar puține sunt mai bizare și mai grotești decât Muzeul torturii. Dacă treci vreodată prin centrul Amsterdamului (și dacă ai stomacul tare), poți da o raită prin acest loc unic. Muzeul reușește să te transpună în trecutul violent al Europei, iar expoziția internațională „Pedepse din Evul Mediu” include peste 40 de instrumente și metode de tortură din diverse părți ale continentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News