Data publicării:

Un caz care a provocat indignare în China. Un cuplu a fost executat după ce a ucis doi bebeluși, simulând o cădere accidentală de la etajul 15

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un cuplu din China a fost executat.

China a executat un cuplu pentru că a aruncat doi copii mici de la fereastra unui apartament la, într-un caz care a provocat indignare la nivel național.

Bărbatul și prietena lui au fost găsiți vinovați de uciderea copiilor din prima lui căsătorie, simulând o cădere accidentală dintr-un turn de locuințe, în metropola sud-vestică Chongqing, pentru a-și începe o nouă familie.

Tatăl, Zhang Bo, a început o relație cu Ye Chengchen și inițial a ascuns faptul că era căsătorit și avea copii, dar Ye a aflat, iar Zhang a divorțat de soția sa, potrivit Curții Supreme din China.

Ye a văzut cei doi copii ai lui Zhang ca pe un ”obstacol” în calea căsătoriei lor și ca pe o ”povară pentru viitoarea lor viață împreună”, a aflat instanța. Ea l-a îndemnat în repetate rânduri pe Zhang să îi ucidă pe cei mici și l-a amenințat că se va despărți de el dacă nu o va face.

Condamnați la moarte

După ce a conspirat cu Ye, în noiembrie 2020, Zhang și-a aruncat fiica în vârstă de doi ani și fiul de un an din apartamentul său de la etajul 15, în timp ce se jucau lângă fereastra dormitorului, omorându-i pe amândoi, potrivit instanței.

Zhang și Ye au fost condamnați la moarte în decembrie 2021.

Curtea Supremă a Poporului a declarat că infracțiunea cuplului ”a pus serios la încercare limita legală și morală”, numind motivul lor criminal ”extrem de josnic” și mijloacele ”deosebit de crude”, a raportat agenția de știri de stat Xinhua.

Un studiu publicat în 2020 arată că 68% dintre cetățenii chinezi sunt în favoarea pedepsei cu moartea.

Opinia publică din China

John Zhuang Liu, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong, autorul studiului, a declarat joi pentru CNN că opiniile online ar putea să nu reflecte cu exactitate opinia publică din China. Studiul său arată că cetățenii chinezi care își exprimă opiniile politice online tind să arate un sprijin mai mare pentru pedeapsa cu moartea.

”Nu avem o înțelegere clară a opiniilor publicului larg cu privire la pedeapsa cu moartea în China și ne lipsește o cale riguroasă de colectare a datelor”, a spus el.

Studiul din 2020 se baza pe ultimele date naționale disponibile, colectate în 2013.

”Nu știm dacă opiniile publicului s-au schimbat de atunci”, a spus el.

China nu oferă informații transparente cu privire la numărul total de execuții, dar se crede că țara este ”cel mai mare călău din lume”, cu mii de persoane executate și condamnate la moarte în fiecare an, potrivit grupului pentru drepturile omului Amnesty International.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel