Un cardiolog dezvăluie alimentele pe care nu le-ar mânca niciodată la cină
Unele alimente sunt mai puțin recomandate pentru consum decât altele, iar acest lucru este cunoscut de experți, motiv pentru care aceștia împărtășesc câteva sfaturi care te pot ajuta să ai mai multă grijă de tine.
Sfârșitul zilei este momentul în care oboseala te ajunge, făcându-te să nu alegi întotdeauna cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de pregătirea cinei. Un motiv poate fi că iei cina mult mai târziu decât ar trebui, dar un alt motiv poate fi acela că este un moment bun pentru a-ți păstra energia și preferi să mănânci ceva ușor de preparat.
Acest lucru poate duce la câteva greșeli, cum ar fi să nu consumi toți nutrienții de care ai nevoie sau să crezi că, dacă mănânci doar un iaurt, va fi suficient. Anumite alimente este mai bine să le consumi pe parcursul zilei, iar altele este mai bine să le eviți seara, mai ales acelea care îți pot provoca disconfort la digestie sau care te pot împiedica să adormi. Doctorul Alan Rozanski, cardiolog și profesor de Medicină la Facultatea de Medicină Icahn, știe exact ce alimente nu ar include niciodată în cina sa.
Alimentul pe care un cardiolog nu l-ar mânca niciodată la cină
Pentru sănătatea ta, este important ce mănânci, dar și la ce oră o faci. „Consumul de alimente nesănătoase noaptea târziu poate altera somnul, ceea ce crește și mai mult riscul de boli de inimă”, explică Dr. Rozanski într-un interviu acordat publicației Parade.
Aici el mai explică faptul că există anumite alimente pe care nu le-ar consuma niciodată la cină, deoarece pot pune în pericol sănătatea. „Mesele bogate în carbohidrați și zaharuri rafinate, precum și alimentele proteice foarte procesate, pot provoca dezvoltarea sau agravarea tuturor factorilor principali de risc pentru bolile de inimă”, confirmă el. Acest tip de alimente crește riscul de hipertensiune arterială, colesterol mărit, obezitate, rezistență la insulină, inflamație cronică și daune directe ale vaselor de sânge coronariene.
Specialistul evită produsele din carne procesată la cină, deoarece nu le consideră cea mai sănătoasă opțiune atunci când vine vorba de includerea proteinelor în această masă. Acest tip de preparate sunt frecvente în cinele din Statele Unite, unde este obișnuit să se includă carne conservată, cârnați, salam, pepperoni, dar și carne procesată, precum preparatele comerciale din pui și curcan.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @repika922
„Aceste produse ultraprocesate conțin de obicei un conținut ridicat de sodiu, conservanți precum nitrați și nitriți, și alți aditivi meniți să îmbunătățească gustul și să prelungească termenul de valabilitate”, explică specialistul, adăugând că aceste tipuri de carne procesată sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.
Ce trebuie să conțină o cină sănătoasă
Fiecare persoană are nevoi diferite, așadar nu există o formulă unică care să ți se aplice. Totuși, există anumite recomandări care pot servi drept ghid pentru a-ți fi mai ușor să știi ce poți include într-o cină echilibrată și sănătoasă. De exemplu, nu ar trebui să îți lipsească o porție de legume, care ar trebui să fie destul de mare (să ocupe jumătate din farfurie), dar și o porție de proteină săracă în grăsimi, cum ar fi cea obținută din ouă sau leguminoase, pentru că uneori uiți beneficiile proteinelor vegetale.
Dacă dorești o masă și mai completă, poți adăuga o porție de cereale, cum ar fi un fel de pâine integrală, și o porție de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, nucile sau avocado. Cel mai bine este să eviți excesul de cereale, grăsimi saturate, zaharuri și sare, să gătești cu condimente și metode sănătoase, precum și să mănânci încet, mestecând corect și fiind atent la momentul mesei, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News