Un cap din marmură al zeului Hermes, descoperit sub o stradă intens circulată din Atena
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Un cap din marmură care îl reprezintă pe zeul grec Hermes, datând cel puţin din secolul al III-lea î.e.n., a fost adus la lumină în centrul Atenei în timpul săpăturilor efectuate pentru îmbunătăţirea sistemului de canalizare, a anunţat duminică ministerul elen al Culturii, citat de AFP.

Sculptura a fost descoperită vineri, la doar 1,3 metri adâncime, sub trotuarul de pe strada Aiolou, foarte circulată. "Opera datează de la sfârşitul secolului al IV-lea î.e.n., sau începutul secolului al III-lea î.e.n." şi este în stare bună, a indicat ministerul într-un comunicat. Sculptura îl reprezintă pe "zeu la vârsta mijlocie şi este în mod clar parte a unei herme", se precizează în document.

O hermă reprezintă o sculptură, reprezentând de obicei capul zeului Hermes şi uneori un bust, aşezată pe un stâlp patrulater care era amplasat de obicei în Grecia antică la răspântii pentru a marca limitele. Fiul lui Zeus, Hermes este în mitologia greacă solul zeilor, precum şi patronul călătorilor şi al hoţilor.

Statuia a fost imediat transportată într-un depozit al Departamentului de Antichităţi. Sâmbătă, primarul oraşului Atena, Kostas Bakoyannis, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie cu acest cap de marmură. "Atena unică", a comentat oficialul. 

Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας...

Publicată de Κώστας Μπακογιάννης - Kostas Bakoyannis pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel