Data publicării:

Un candidat anti-război din Rusia a fost exclus din cursa electorală

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Kremlinul susține că a respectat toate regulile după anunțarea deciziei de a-i interzice lui Boris Nadejdin să candideze.

Unui candidat anti-război i s-a interzis de către autoritatea electorală a Rusiei să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie, potrivit The Guardian.

Comisia electorală centrală a declarat că a constatat „nereguli” în peste 9.000 din peste 100.000 de semnături de sprijin depuse de Boris Nadejdin. Această cifră a fost de trei ori mai mare decât rata de eroare admisă de 5%. Comisia a avut astfel motive pentru a-l scoate din cursă.

Comentând decizia, Kremlinul a spus că nu are „nimic de adăugat” și că respectiva comisie a respectat toate regulile stabilite.

Decizia de miercuri era așteptată pe scară largă și vine după ce un grup de lucru al comisiei electorale a susținut luni că a constatat că 15% din semnăturile susținătorilor pe care le-a depus sunt invalide. Săptămâna trecută, vicepreședintele comisiei, Nikolai Bulaev, a declarat că a găsit 11 „suflete moarte” printre semnături.

Nadejdin, un politician veteran care s-a asociat cu persoane din interiorul Kremlinului și cu opozanții lui Putin, a purtat o campanie de ultimă oră pentru a se înscrie pe buletinul de vot pentru alegeri. Mii de ruși au stat ore în șir în frig pentru a-și da semnătura pentru el.

Nadejdin a spus în manifestul său electoral că Putin a făcut o „greșeală fatală demarând operațiunea militară specială” în Ucraina, termenul preferat de Kremlin pentru invazia din februarie 2022. „Putin vede lumea din trecut și trage Rusia în trecut”, a spus el.

Acesta a declarat joi că va contesta decizia la Curtea Supremă a țării.

„Nu sunt de acord cu decizia comisiei electorale centrale… Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea”, a scris el pe canalul său Telegram. „Nu mă dau înapoi de la intențiile mele.”, a adăugat acesta.

Nimeni nu se aștepta ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, să câștige, chiar dacă i s-a permis să participe, având în vedere dominația totală și controlul asupra statului de către Putin. Dar campania sa a captat atenția oamenilor din cauza opoziției sale deplină față de războiul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel