Un câine. Un pom. O sfoară. De atât a fost nevoie ca să mi se zdruncine credința în umanitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Mai nou, câinii nu se mai dau la moarte pe malul lacului, la poarta cimitirului sau la marginea pădurii. Ci în spatele blocului.

Poștașul din cartier mi-a povestit ceva ce m-a cutremurat. Acum câteva zile a găsit un câine rănit legat de un copac. Mi-a arătat și poze pe telefon ca să văd cum arăta sărmanul animal atunci când l-a zărit în treacăt, undeva printre blocuri. L-am întrebat dacă a chemat poliția animalelor să semnaleze cazul și mi-a zis că nu. Era prea afectat de ce văzuse. Nu doar că părea abandonat acolo de mai bine de o zi, două dar era și murdar (cu o zi înainte plouase puțin de dimineață), flămând și speriat. Nu era ținut, clar, acolo ca și câinele blocului, pus la adăpost cu mâncare și apă și vreo căsuță în apropiere. Era pur și simplu aproape strangulat cu o funie, pe pământ, pe o alee ceva mai dosnică plină de buruieni și vreascuri rămase de pe urma toaletărilor de după viscolul din iarnă, un spațiu "mort" dintre două scări de bloc pe unde rar trec oameni.

După ce l-a dezlegat l-a dus la cineva până și-a terminat tura, și apoi l-a luat acasă. Mi-a zis că nu-l poate ține. Că deși stă la casă mai are doi câini și ar fi de preferat ca altcineva să-și facă milă de el și să-i fie familie permanentă. Dar deocamdată a rămas la el. Plângea când mi-a zis cum l-a găsit acolo, cu sfoara de gât, scâncind înfundat. Tot nea Stelică mi-a mai mărturisit că de obicei nu trecea pe acolo, dar parcă Dumnezeu l-a îndemnat să o ia pe scurtătură și să ajungă de la scara B12 la C-uri prin gangul unde a a descoperit atrocitatea. Mai mult, animalul era și rănit după cum mi-a spus nenea. Răni deschise și sângerânde la gât și la baza cozii. Nu m-ar mira să știu că întâi a fost bătut și-apoi legat de copac.

Tot azi am mai aflat despre... un al doilea caz. La indigo. Un alt cățel "de casă" ar fi fost abandonat în fața unui supermarket din Brăila. Măcar pe ăsta l-au lăsat cu lesa, nu cu funia.

Ne lepădăm de toți și toate

Mie mi se-ncruntă sufletul când aud de așa barbarii! De ce și bătut și legat și abandonat? Legat de ce? Ca să nu poată să umble după apă și mâncare? Să zacă acolo fără de niciunele? Ce fel de oameni fac asta? Cine-ar fi fost în stare de o asemenea cruzime? Provocare pe tiktok? Distracție la beție? Vreun șugubăț "fumat" a încercat într-o seară să-și impresioneze gașca? Sau pur și simplu un oarecare cu zeamă puturoasă-n vene în loc de sânge a făcut-o ca să scape de el pentru că nu-i mai folosea sau... lătra prea mult?

Ăștia există printre noi! Merg pe același trotuar cu noi. Își fac cumpărăturile din același supermarket cu noi. Poate chiar stau la aceeași coadă cu noi, umăr la umăr. Mă doare lumea în care trăim, cel puțin aia care mi se arată în fața ochilor în ultima vreme. Mă doare să știu că unii nu se mai satură să ologească, să schingiuiască, să abandoneze nu doar câini ci și prunci abia născuți, părinți îmbătrâniți și de prisos, principii de viață, educație și cam orice poate fi lăsat în spate sau la șosea. Auzisem de animale abandonate prin păduri ori pe câmp, nicidecum de căței lăsați să moară printre blocuri, într-un cartier suprapopulat. Mai pot fi îmblânziți astfel de "oameni"? Ah, nu câinii trebuiau dresați, așa-i?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel