Un bursuc înfometat a condus arheologii către o comoară veche de 1.600 de ani
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un bursuc înfometat a condus arheologii către o comoară veche de 1.600 de ani  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un bursuc înfometat a condus arheologii către o comoară veche de 1.600 de ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Arheologii au reușit să găsească o adevărată comoară într-o peșteră din regiunea spaniolă Asturias.

Într-o peșteră din regiunea spaniolă Asturias a fost găsită o comoară formată din 209 monede romane ce datează de acum peste 1.600 de ani. Se crede că totul a pornit de la un bursuc înfometat care a săpat o groapă și a scos 90 de monede din această comoară excepțională. Este cea mai importantă comoară romană descoperită în peșterile din nordul Spaniei.

Se pare că după o ninsoare puternică un bursuc a fost nevoit să sape mai mult după porția zilnică de mâncare și a dat de comoară când a săpat foarte aproape de vizuina lui de lângă peștera La Cuesta din regiunea Asturias (nord vestul Spaniei).

Monezile au fost găsite de un localnic, Roberto García, care a luat legătura cu arheologii care, după ce au analizat locul au lansat ipoteza că un bursuc care căuta furibund mâncare a găsit comoara îngropată foarte aproape de vizuină.

În total au fost găsite 209 de monezi ce au fost create undeva între anii 200 și 400 în perioada târzie a Imperiului Roman când în Peninsula Iberică au pătruns populații ”barbare” precum suebii.

Monezile sunt de argint, cupru și bronz, iar unele se pare că provin din zona Londrei. Unele au fost bătute la Salonic și Constantinopol, potrivit Publika.

Comoară veche de circa 1.500 de ani descoperită în Danemarca

Aurul descoperit constă în principal din medalioane frumos decorate, dar cuprinde şi câteva monede romane, transformate în bijuterii.

Unele piese au motive şi inscripţii runice, care ar putea face referire la conducătorii din acea vreme, însă conţin şi elemente din mitologia nordică. Comoara va fi expusă la Vejle începând din data de 3 februarie 2022. 

O singură piesă ce datează de la începutul secolului al IV-lea se referă la împăratul roman Constantin cel Mare.

„Descoperirea este alcăluită dintr-o mulțime de obiecte de aur, inclusiv un medalion de mărimea unei farfurii”, a declarat Mads Ravn, director de cercetare la muzeele Vejle din vestul Danemarcei.

Arheologul danez Morten Axboe a comparat semnificaţia acestor artefacte cu aşa-numitele Coarne de Aur ale lui Gallehus, două coarne de băut care se numără printre cele mai faimoase obiecte din istoria Danemarcei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel