Data actualizării:
Data publicării:

Un bebeluș din Brașov, de doar 7 luni, primul deces din cauza rujeolei. A luat boala de la fratele de 3 ani, nevaccinat

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei, după ce a fost în contact cu fratele său, de 3 ani, nevaccinat împotriva acestei boli contagioase.

UPDATE: Bebelușul, în vârstă de 7 luni, care a decedat din cauza rujeolei, a fost internat în urmă cu două săptămâni într-o unitate spitalicească din municipiul Braşov, fiind adus din comuna Apaţa, susţin surse oficiale, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, bebeluşul a fost internat mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase, pe secţia de Pediatrie, însă starea lui s-a înrăutăţit şi de acolo a fost transferat la Spitalul pentru Copii, unde ar fi şi murit în urmă cu câteva zile.

Știre inițială

Un bebeluș în vârstă de 7 luni a decedat din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, copilul din judeţul Braşov era neeligibil la vaccinarea cu ROR şi a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe în județul Mureș - 628 cazuri, urmat de județul Brașov - 344 de cazuri, precizează sursa menţionată.

”Este o situație cu care, de-a lungul timpului, ne-am mai întâlnit, și această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor.

În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua, iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Rafila într-o conferință de presă la momentul decretării epidemiei de rujeolă.

Care este calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.

La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.

La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.

La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Citește și: Alexandru Rafila, precizări legate de epidemia de rujeolă: ”Boala omoară la distanță”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel