Un bărbat polonez este arestat și acuzat de complot cu serviciile de informații ruse pentru asasinarea lui Zelenski
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Biroul procurorului național al Poloniei a declarat într-un comunicat că bărbatul, identificat doar ca Pawel K, este acuzat de pregătirea de transmitere de informații agenților ruși despre securitatea aeroportuală. A fost arestat în Polonia miercuri.

Bărbatul încerca să intre în contact cu ruși implicați direct în războiul din Ucraina și era de așteptat să transmită informații detaliate despre Aeroportul Rzeszów-Jasionka din sud-estul Poloniei, lângă granița ucraineană, care este poarta de intrare pentru furnizarea de ajutoare militare și umanitare internaționale pentru Ucraina, scrie The Guardian.

Aeroportul, care se află sub controlul trupelor americane, este des folosit de lideri internaționali și lucrători umanitari care călătoresc în și din Ucraina și este adesea vizitat de Zelenski.

Dacă va fi condamnat, bărbatul ar putea face până la opt ani de închisoare, conform comunicatului.

Procurorii au declarat că arestarea a fost rezultatul unei cooperări strânse cu procurorii și serviciile de securitate ale Ucrainei, care i-au informat și care au furnizat dovezi cruciale. Cazul este în curs de desfășurare, au spus ei.

Procurorul-șef al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că suspectul a fost însărcinat cu „colectarea și transmiterea statului agresor a informațiilor despre securitatea Aeroportului Rzeszów-Jasionka” din sud-estul Poloniei.

Suspectul se află în arest preventiv în așteptarea procedurilor judiciare, au declarat procurorii celor două țări.

„Acest caz subliniază amenințarea persistentă pe care Rusia o reprezintă nu numai pentru Ucraina și ucraineni, ci pentru întreaga lume liberă”, a scris Kostin pe X. „Regimul criminal al Kremlinului... organizează și efectuează operațiuni de sabotaj pe teritoriul altor state suverane”.

Într-un caz separat, procurorii germani au declarat că doi bărbați germano-ruși au fost arestați sub suspiciunea de spionaj, unul dintre ei fiind acuzat că a acceptat să efectueze atacuri asupra potențialelor ținte, inclusiv asupra facilităților militare americane, în speranța sabotării ajutoarelor pentru Ucraina.

Cei doi, identificați doar ca Dieter S și Alexander J, au fost arestați miercuri în orașul bavarez Bayreuth, potrivit procurorilor federali ai Germaniei.

După ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, mai mulți oameni, inclusiv un cetățean rus-spaniol, au fost arestați în Polonia sub acuzația de spionaj pentru Rusia.
Polonia a fost un susținător ferm al Ucrainei vecine și al lui Zelenski în respingerea agresiunii Rusiei de peste doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel