Un bărbat din Bihor, cercetat pentru schingiurea animalelor, dar și pentru amenințare și distrugere, a fost reținut
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @rawpixel.com
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @rawpixel.com
Bărbatul a fost reținut de polițiștii bihoreni și internat nevoluntar la un spital din Oradea.

Un bărbat de 49 de ani din localitatea bihoreană Sântion, cercetat pentru schingiuirea animalelor, amenințare și distrugere, a fost reținut de polițiștii de la Biroul de Protecția Animalelor din Bihor și internat nevoluntar într-un spital, a informat marți, într-un comunicat, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bihor, scrie Agerpres.

”Din cercetările efectuate de polițiști, a rezultat că, la data de 28 august a.c., în jurul orei 23,00, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi lovit, în mod repetat, cu un cablu metalic, un câine din rasa Ciobănesc Caucazian, care aparține mamei concubinei sale, cu același domiciliu, ar fi stropit animalul cu o substanță inflamabilă, iar apoi i-ar fi dat foc, ar fi distrus o sobă dintr-o încăpere din imobil, iar pe femeia de 73 de ani ar fi amenințat-o cu acte de violență”, se arată în comunicat.

Astfel, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au dispus luni, 2 septembrie, reținerea bărbatului, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Bihor. În cursul nopții, bărbatul a fost internat nevoluntar, într-un spital din municipiul Oradea.

Pentru salvarea câinelui, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au solicitat prezența unui medic veterinar, care i-a oferit îngrijiri medicale de specialitate la fața locului. În prezent, câinele se află sub tratament medical și este în afara oricărui pericol.

Totodată, în urma audierii femeii de 73 de ani, polițiștii din cadrul Biroului de Protecție a Animalelor au emis față de bărbatul de 49 de ani un Ordin de Protecție Provizoriu, prin care, începând cu data de 29 august, acestuia i-a fost interzis să se apropie de femeia de 73 de ani sau de domiciliul acesteia.

Astăzi, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor îl vor prezenta pe bărbat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză. 

Care sunt obligațiile deținătorilor de animale

Potrivit Legii 205/2004, privind protecția animalelor, schingiuirea animalelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Conform

prevederilor legii menționate, cei care dețin animale au și câteva obligații față de acestea. Astfel, deținătorii de animale trebuie să le asigure acestora: 

- un adăpost corespunzător;

- hrană și apă suficiente;

- posibilitatea de mișcare suficientă;

- îngrijire și atenție;

- asistență medicală.

De asemenea, deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi animale. Potrivit legii, prin rău tratament se înțelege: omorârea animalelor, cu intenție, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului, maltratarea și schingiuirea animalelor, intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților, provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace, despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață, capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege, folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel