Un bărbat din Alba a murit după ce l-a înțepat în cap un gărgăun
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa Foto Pexels
Sursa Foto Pexels
Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare).

Citește și - Înţepătura de albină sau viespe poate fi letală. Medicul Tudor Ciuhodaru: Zece lucruri care vă pot salva viaţa

Bărbatul se afla pe un deal, în proximitatea casei părintești, unde, alături de un prieten, erau la cules de mere. La un moment dat, victima a luat o pauză, așezându-se pe pământ, transmite Antena 3 CNN.

La scurt timp, bărbatul care se odihnea i-a spus prietenului său că o viespe mare, un gărgăun, l-a înțepat în zona capului. Nu a durat mult și victima a intrat în șoc anafilactic, ulterior a murit.

A intrat în șoc anafilactic și a murit

Chiar dacă persoana cu care strângea mere a sunat rapid la 112, medicii care au ajuns la fața locului nu au mai putut să facă nimic pentru a îi salva viața. Trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală din Alba Iulia pentru a se vedea cu exactitate cauza morții.

Conform Dicționarului Explicativ Român, un gărgăun este o viespe mare, de pădure, cu ac foarte veninos, care produce un puternic zgomot specific atunci când zboară (Vespa crabro).

Cum procedezi dacă te înțeapă o viespe. Reguli de prim ajutor

Înțepăturile de viespi se întâlnesc des mai ales în zilele călduroase. Iată care sunt câteva reguli de prim ajutor dacă te înțeapă o viespe. 

Pentru cei mai mulți oameni, înţepăturile de viespe sunt mai puțin periculoase, dar dureroase. Zona unde a fost înțepăturia se umflă și se înroșește, apărând o sensibilitate crescută a pielii.

Reguli de prim ajutor

Dacă insecta este viespe, care şi-a lăsat acul în piele, se încearcă extragerea cât mai repede a acului din zona respectivă. Apoi, se dezinfectează cu apă oxigenată sau spirt, sau dacă acestea nu sunt disponibile, cu apă şi săpun. Ulterior, este foarte important este să se aplice gheaţă pe locul înţepăturii, spun medicii. Ca tratament general, se administrează un medicament antihistaminic și local se pune un gel cu antihistaminic.

Cei alergici la venin trebuie să sune imediat la 112

În situația oamenilor care au alergie la venin, trebuie să se sune imediat la 112 pentru a fi transportaţi la spital. Dacă apar semne de gravitate, precum dificultăţile la respiraţie, umflarea feţei, limbiiori a gurii, atunci se apelează de urgenţă 112 în vederea transportului la spital.

Șoc anafilactic

Umflarea feţei şi a gâtului sunt semne de şoc anafilactic, situație în care se impune intervenţia medicală de urgenţă. Totodată, înţepăturile multiple pot cauza o reacţie gravă, fapt pentru care victima necesită prezentarea la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Măsuri de precauție. Viespea este o insectă extrem de agresivă

Cel mai bun sfat este ca să fim atenţi în locurile preferate de viespi. Ele se află frecvent în arbuşti, în trunchiurile copacilor, la acoperişuri, în podurile caselor, însă îşi fac cuib şi în pământ.

Viespea este o insectă extrem de agresivă. Dacă este deranjată de om, aceasta atacă şi poate înţepa de mai multe ori, deoarece, spre deosebire de albină, viespea nu îşi pierde acul de la prima înţepătură. Și, astfel, poate injecta de mai multe ori venin.

Viespile detectează zahărul şi carnea, fapt pentru care roiesc în jurul nostru atunci când suntem la terasă ori la grătar. Ele se aşează şi pe fructe sau intră fără ezitare în paharele cu suc, vin sau bere. În aceste cazuri există riscul major de a fi înghiţite şi a cauza înţepături extrem de periculoase în gură şi în gât. Vezi articolul aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel