Un bărbat a fost arestat după pelerinajul făcut la Mecca în numele Reginei Elisabeta a II-a
Cetăţeanul yemenit a postat un videoclip cu el însuşi la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt loc al islamului.
Autoritățile saudite au arestat un bărbat care a susținut că a călătorit în orașul sfânt musulman Mecca pentru a efectua un pelerinaj umrah în numele Reginei Elisabeta a II-a.
Bărbatul, cetăţean yemenit, a publicat luni un clip video cu el însuşi pe reţelele de socializare, la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt loc al islamului, unde non-musulmanii sunt interzişi.
În clip, el a ridicat un banner care spunea: ”Umrah pentru sufletul Reginei Elisabeta a II-a, îi cerem lui Dumnezeu să o accepte în cer și printre drepți”.
Imaginile au fost difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare saudite, utilizatorii de Twitter cerând arestarea bărbatului, potrivit The Guardian.
Arabia Saudită interzice pelerinilor la Mecca să poarte bannere sau să scandeze sloganuri. Deși este acceptabil să se facă umrah în numele musulmanilor decedați, acest lucru nu se aplică nemusulmanilor, cum ar fi Regina, care a fost guvernator suprem al Bisericii Angliei, biserica-mamă a comunității anglicane la nivel mondial.
Forțele de securitate de la Marea Moschee ”au arestat un rezident de naționalitate yemenită care a apărut într-un videoclip care purta un banner în interiorul Marii Moschei, încălcând regulamentele și instrucțiunile pentru umrah”, se arată într-un comunicat difuzat luni seara de presa de stat.
Citește și:
Alertă maximă pentru înmormântarea Elisabetei a II-a: ”Coșmar de securitate”
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va fi un eveniment global, poate doar comparabil cu cel al lui Nelson Mandela din 2013 și din acest motiv va fi și principala provocare de securitate națională pe care un astfel de eveniment a pus-o vreodată Regatului Unit.
Până la 750.000 de oameni sunt așteptați să călătorească la Londra, la Westminster Hall în aceste zile pentru a-și aduce un ultim omagiul monarhului.
Autoritățile au avertizat timpul de așteptare pentru intrare ar putea ajunge până la până la 30 de ore. Potrivit estimărilor inițiale, până la două milioane de cetățeni ar putea ajunge la ceremonia de înmormântare din capitală.
Securitate asigurată zilnic cu mii de oficiali militari
Pentru a asigura securitatea, vor fi de serviciu până la 10 mii de oficiali în fiecare zi, dintre care unii vor veni din forțele armate din întreaga țară.
Downing Street a spus că 1.500 de militari vor fi disponibili pentru orice nevoie, iar poliția este în alertă nu doar pentru a evita eventualele incidente legate de terorism, ci și pentru eventualele demonstrații sau întorsături organizate de activiști politici sau de mediu.
”Va fi cea mai mare demonstrație de oameni pe străzile Londrei și chiar oriunde altundeva, de altfel, pe care Marea Britanie a văzut-o vreodată. ”Va fi cea mai mare operațiune efectuată vreodată în țară”, a spus Bob Broadhurst, care a fost comandant de securitate la nunta prințului William și Catherine și pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, relatează Europa Today.
Grandiosul eveniment ”vine cu propriile sale probleme”, a spus el pentru Guardian Broadhurst, menționând că ”securitatea și ceremonia nu se potrivesc bine”, și că în acest caz lucrurile vor fi și mai complicate pentru că ”familia regală vrea să fie aproape de public”, o perspectivă ”absolut înfricoșătoare” pentru cei responsabili de securitate.
Ca să nu mai vorbim de faptul că vor fi oaspeți de excelență, precum președintele american Joe Biden, a cărui protecție este deja o bătaie de cap. Dar nici pentru el nu ar trebui să existe excepții de la protocolul strict pus în aplicare. De la Londra au făcut cunoscut că este binevenit ”dacă delegațiile însoțitoare” ale personalităților internaționale ”se reduc cât mai mult la număr de participanți”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News