Data actualizării:
Data publicării:

Un băiat de 15 ani a ajutat armata ucraineană să distrugă o coloană de vehicule militare ruseşti

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Mic, dar curajos. Un copil a colaborat cu militarii ucraineni pentru a distruge un convoi rusesc.

„Copilul a trimis coordonatele GPS şi ruşii, după asta, au fost morţi”, spune Taras Troiak, un fost vânzător de drone din Ucraina, care spune că folosirea dronelor în război schimbă „jocul”.

Armata ucraineană a apelat la ajutorul unui băiat de 15 ani pentru a distruge o coloană de vehicule militare ruseşti pe drumul lor spre Kiev, la finele lunii februarie.

Adolescentul Andrii Pokrasa, ce locuieşte lângă Kiev, a spus „da” provocării şi a folosit o dronă pentru a urmări traseul ruşilor. A anunţat apoi armata ucraineană, care a distrus întregul convoi.

„Este singurul care are experienţă cu dronele. Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei”, a declarat comandantul din regiune, Yurii Kasjanov, într-un interviu pentru Global News.

Cum a fost experienţa pentru băiat? Nu uşoară, ci dimpotrivă, spune Pokrasa, care, deş foarte speriat, nu a dorit să-i lase pe ruşi să intre în oraş.

Forţele de apărare aveau nevoie de coordonatele GPS ale convoiului rusesc, aşa că a trimis o dronă, fiind singura soluţie la îndemână. Băiatul a trimis apoi datele şi fotografiile online, către armată.

„Era una dintre cele mai mari coloane pe drumul Jîtomîr (Zhytomyr) şi am reuşit să o găsesc pentru că unul dintre vehicule a aprins farurile”, mai spune Pokrasa. Îşi doreşte ca oamenii să rămână liberi, iar ţara să nu fie ocupată de ruşi. Totuşi, îi pare rău de soldaţii ruşi. „M-am bucurat că a fost nimerit convoiul, dar erau şi ei oameni. Deşi invadatori, tot erau şi ei oameni”.

Băiatul, care are frică de înălţimi, s-a îndrăgostit de drone şi vara trecută a reuşit să cumpere prima dronă, cu bani făcuţi din vânzare de monede cripto, notează Mediafax.

Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin Europa

Ucraina a anunţat, miercuri, că nu poate exporta cereale pe cale terestră sau rutieră spre celelalte ţări europene, deoarece lipseşte infrastructura, informează BBC News.

"Este imposibil" să transportăm cerealele prin vestul Ucrainei spre ţări vecine, a declarat Nikolai Gorbaciov, preşedintele Asociaţiei ucrainene a Cerealelor, citat de BBC.

"Ucraina exporta şase-şapte milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună prin porturile de la Marea Neagră. Dar prin punctele de frontieră din vest putem exporta cel mult un milion sau un milion şi jumătate de tone", a afirmat oficialul ucrainean.

Referindu-se la discuţiile pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a avut miercuri cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Nikolai Gorbaciov a cerut ca orice soluţie să implice Ucraina.

Kremlinul a minimizat rolul Ucrainei în exporturile de cereale. "Nu trebuie să exagerăm importanţa influenţei pe pieţele internaţionale a rezervelor de cereale ucrainene", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.

Rusia susţine că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană blochează exporturile de cereale ruse, amplificând criza alimentară în naţiuni sărace.

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, dă vina pe Ucraina pentru exportul cerealelor.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Ucrainei revine sarcina să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor.

Adresându-se reporterilor la Ankara, în urma discuțiilor cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, Lavrov a susținut că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golful [Bosfor], suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus el.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe.

Lavrov a susținut că principala problemă a fost că Zelenski „refuzase categoric” să rezolve problema porturilor minate și a spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de a rezolva situația, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel