Un avion spațial ultrasecret al Chinei lansează un obiect misterios pe orbita Pământului - nimeni nu știe ce este
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Avionul spațial ultrasecret al Chinei a lansat îngrijorări în structurile de stat de la Washington.

Forțele spațiale americane monitorizează situația, dar scopul obiectului ejectat pe 24 mai este încă necunoscut.

Un astrofizician de la Harvard a observat primul obiectul, speculând că ar putea fi vorba de desfășurarea unui subsatelit sau de o piesă de hardware ejectată înainte ca avionul spațial să își încheie misiunea.

Nava - numită Shenlong, după numele unui dragon spirit din mitologia chineză - a fost lansată în decembrie anul trecut și de atunci s-a constatat că a lansat mai multe obiecte pe orbită, unele dintre acestea trimițând semnale puternice deasupra Americii de Nord.

China a fost foarte secretoasă în legătură cu avionul spațial, descriind doar scopul acestuia ca fiind acela de a oferi "sprijin tehnic pentru utilizarea pașnică a spațiului".

Nava a fost lansată la o zi după ce SUA a anulat zborul avionului său "spion", despre care șeful Forțelor Spațiale americane a spus că nu este "o coincidență".

"Probabil că nu este o coincidență faptul că ei încearcă să ne egaleze în ceea ce privește momentul și secvența acestui lucru", a declarat generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale.

În timp ce avionul spațial chinezesc a căzut de atunci sub radar, obiectul misterios stârnește îngrijorare

Și în timp ce avionul spațial chinezesc a căzut de atunci sub radar, obiectul misterios stârnește îngrijorare.

Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a observat primul obiectul și și-a împărtășit descoperirile pe X.

"Acest obiect ar putea fi o desfășurare a unui subsatelit sau ar putea fi o piesă de hardware ejectată înainte de încheierea misiunii și de pe orbită (primul zbor al avionului spațial a făcut ceva similar)", a împărtășit McDowell.

"Va fi interesant de văzut dacă avionul va face manevre sau va ateriza în curând", a adăugat acesta.

Astronomul amator Scott Tilley urmărea avionul spațial al Chinei în decembrie, când acesta a ejectat șase obiecte, care au emis semnale deasupra Americii de Nord.

Tilley a declarat că a crezut că semnalele vizau o stație terestră sau o navă în apropiere de British Columbia, Canada, unde locuiește el. Acesta a colaborat cu un grup din Elveția specializat în supravegherea spațială în bandă optică, iar colaborarea a urmărit îndeaproape avionul de la lansarea sa pe 15 decembrie.

Avionul spațial chinez se află în prezent la a treia misiune. Oficialii americani spun despre capacitățile sale că sunt oarecum similare cu cele ale avionului american X-37B, care a fost lansat pe 29 decembrie 2023.

Lansarea a avut loc după mai mult de două săptămâni de porniri false, întârzieri atribuite vremii nefavorabile și unor probleme tehnice nespecificate, ceea ce a determinat echipele de la sol să bage nava spațială înapoi în hangarul său, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel