Un autobuz cu 27 de persoane carantinate a fost implicat într-un accident mortal
Un autobuz cu 27 de persoane care se îndrepta spre un centru de carantină a fost implicat într-un grav accident auto, soldat cu decese.
Mai multe valuri de critici au apărut în media și mediul online față de politica neîncetată a Chinei de zero Covid, după ce un autobuz care transporta rezidenți spre unitate de carantină a fost implicat într-un accident duminică, ucigând 27 de persoane. Potrivit autorităților, autobuzul transporta 47 de persoane din Guiyang, capitala provinciei Guizhou, către o regiune îndepărtată, aflată la 249 de kilometri distanță, când s-a răsturnat de pe o porțiune de drum din zona muntoasă a autostrăzii și a căzut într-un șanț în jurul orei 2:40 dimineața.
Nu este clar de ce un autobuz de carantină ar duce oamenii pe drumuri de munte întortocheate după miezul nopții. Regulamentul de transport din China interzice autocarelor să circule pe distanțe lungi între orele 2 și 5 dimineața.
Supraviețuitorii au fost duși la spital
O fotografie difuzată pe scară largă pe rețelele de socializare arată autobuzul care se deplasa noaptea, cu șoferul purtând un costum complet izolat care îi lăsa doar ochii descoperiți. Alte fotografii și videoclipuri arată că autobuzul a fost remorcat de un camion, partea superioară a acestuia fiind zdrobită și un muncitor echipat pentru contactul cu materii nocive care pulverizează dezinfectant pe autovehiculul distrus.
Supraviețuitorii accidentului primesc acum tratament la spital, potrivit autorităților.
Protestele au apărut chiar și în Tibet
Știrile despre decesele din urma accidentului au stârnit un val de proteste uriașe pe rețelele sociale chineze, mulți punând la îndoială implementarea din ce în ce mai exagerată a politicii Chinei de zero-Covid, care se bazează pe carantine rapide, teste în masă și măsuri extinse de carantină pentru a reduce focarele. Carantinele stricte și prelungite au stârnit recent proteste în orașe, de la Guiyang, Chengdu până la Jinan, precum și în regiunile Xinjiang și Tibet.
„Ce te face să crezi că nu vei fi într-o zi în autobuzul ăla?” scrie un comentariu viral, care a strâns peste 250.000 de aprecieri înainte de a fi cenzurat.
„Suntem cu toții în autobuz. Pur și simplu nu ne-am prăbușit încă”, a scris un alt comentariu.
Cenzura a luat amploare în urma indignării afișate
Cenzorii chinezi s-au grăbit să acopere indignarea din spațiul online. Multe postări din mass-media de stat care făceau referire la accident au închis secțiunea de comentarii, iar rezultatele căutării păreau a fi filtrate. Un hashtag asociat a atras peste 450 de milioane de vizualizări până duminică seara, dar au fost afișate numai postări din conturile oficiale guvernamentale și media.
O locuitoare din Guizhou care a spus că prietena ei a fost ucisă în autobuzul ce mergea spre Weibo și cere guvernului ca responsabilul să fie tras la răspundere. Postările ei au fost distribuite pe scară largă, atrăgând o revărsare de furie și simpatie. Utilizatorul a refuzat cererile de interviu ale CNN și ulterior și-a ascuns postările.
Oficialii din Guizhou sunt supuși unei presiuni uriașe pentru a limita chiar și focarele de Covid la scară mică, înainte de cel de-al 20-lea Congres al Partidului, unde liderul chinez Xi Jinping este de așteptat să asigure un al treilea mandat la putere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News