Un asteroid care a căzut pe Pământ, observat doar cu câteva ore înainte de impact
Un asteroid care a căzut pe Pământ pe 11 martie a fost observat de astronomi cu doar câteva ore înainte de impact.
Numit 2022 EB5, asteroidul este abia al cincilea observat înainte de impact. Obiectul, care avea aproximativ 2 metri în diametru, a fost observat de astronomul Krisztian Sarneczky, de la Staţia de Observare Piszkesteto, din Ungaria.
La două ore după ce a fost observat, asteroidul a intrat în atmosferă, deasupra oceanului Arctic. Viteza de intrare a fost măsura la 18 kilometri pe secundă. La doar câteva momente după, instrumentele care măsoară infrasunete din Groenlanda şi Norvegia au detectat o explozie, cel mai probabil cauzată de dezintegrarea rocii spaţiale înainte de prăbuşirea în ocean. Explozia a avut un sunet similar cu cea pe care ar face-o 2000 de tone de TNT.
Cel mai mare dintre cei cinci asteroizi detectaţi, 6 metri în diametru
Ceilalţi patru asteroizi detectaţi chiar înainte de impact au fost 2008 TC3, diametru 4 metri şi o energie a exploziei ca 2100 tone TNT, 2014 AA, 3 metri diametru, explozie de 1000 tone TNT, 2018 LA, 3 metri diametru şi explozie de 400 tone TNT, şi 2019 MO, cu 6 metri în diametru şi o energie a exploziei comparabilă cu 6000 tone TNT.
De ce este extraordinară descoperirea
Creşterea numărului de asteroizi descoperiţi înainte de impact, dar şi mărimea lor în scădere, arată că sistemele de detectare funcţionează foarte bine. Asta deşi 2022 EB5 nu a fost considerat un asteroid periculos.
Norvegienii şi islandezii au văzut doar o lumină puternică pe cer pentru câteva secunde, pe măsură ce roca a intrat în atmosferă, spun astronomii citaţi de Science Alert.
Asteroid misterios cu trei luni. Cercetătorii spun că este primul caz de acest fel
Un asteroid descoperit în secolul al XIX-lea tocmai a fost identificat drept cel mai aglomerat asteroid descoperit de oamenii de știință.
Se numește 130 Elektra, sau, pe scurt, Elektra, iar astronomii tocmai au descoperit că are nu unul, nici doi, ci trei sateliți (luni) însoțitori mai mici. Acest lucru nu numai că îl face asteroidul cu cel mai mare număr de asteroizi cunoscut până în prezent, dar demonstrează că ar putea exista și alte astfel de sisteme care, în prezent, sunt destul de greu de observat. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News