Un angajament care ar arăta că Ion Ţiriac ar fi fost colaborator al Securităţii, publicat. Prima reacţie: Fraţilor, trebuiau să scrie şi oamenii ăia ceva
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Un document care ar arăta că Ion Ţiriac a avut un angajament de colaborator al fostei Securităţi a fost făcut public. Miliardarul român spune că nu era nimic în neregulă şi că trebuia să declare mereu lucruri la întoarcerea din străinătate. 

"Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la Securitate. 'Domnule ministru Rus, scoate domne' dosarul să-l văd şi eu', dar zice: 'Domnu' Ţiriac, nu ai'. 'Cum să nu am, pentru că am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi'.

Şi mă duceam, intram şi ieşeam. Şi mă întreba: 'Tovarăşu Ţiriac, unde ai fost?'. 'Păi am fost la Washington la turneu'... 'Şi ce ai făcut acolo?'. Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis. 'Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?'... 'Aţi fost la Kennedy acasă?'... şi spuneam 'Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani'. 'Şi ce aţi făcut acolo?'. 'Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american'. Adică toate treburile astea (n.r. - erau raportate).

Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram Ţiţi Vivilică sau cumva (n.r. - Titi Ionescu). Băi, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie, habar nu am, pentru că acum când l-am citit mi-a venit să râd. '1.000 de dolari a schimbat Costică Năstase (n.r. - Ilie Năstase) la Hilton la Atena din lei în dolari"... dar noi nu aveam 20 de dolari, de unde 1.000? Nici nu ştiai cum arată dolarii.

Dar nu asta e problema. Problema care mă deranjează... cine l-a pus, l-a pus... e un nemernic din ăsta care tot din sport vine, fără să dau numele, pentru că sunt prieten eu cu Vizer. Sunt prieten cu Vizer şi sunt un mare preşedinte. Dar ce mă deranjează în concluzie: 'Tovarăşu' este un tovarăş bun, este un patriot, dar nu este un camarad bun, nu vrea să coopereze'. Cum să nu cooperez? Eu am cooperat cu toţi, dar nu au vrut să mă treacă la Securitate. M-au ţinut la Miliţie, pentru că dădea cu 20 de lei mai puţin. Însă eu probleme din astea nu am", a spus Ţiriac, prezent la Patinoarul din Otopeni cu ocazia lansării unui program de selecţie pentru echipele de hochei ale Fundaţiei Ţiriac, citat de Digisport

Ce scrie în documentul respectiv 

"Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:

Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.

Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.

Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.

11.07.1963”, se arată în angajamentul care ar avea semnătura lui Ion Ţiriac. Acesta a fost făcut public de solidnews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel