Urmărește emisiunea live
Un altfel de serviciul militar: Serviciul Național Universal, obligatoriu pentru tinerii de 15 ani. Scopul, ”Împărtășirea valorilor republicii și angajament”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto Facebook Service national universel, je m'engage
Sursa Foto Facebook Service national universel, je m'engage
Mai puțin de unul din douăzeci de tineri participă la programe de formare instituțională în 2019. De aceea Paris intenționează să le facă obligatorii.

După reforma care va aduce vârsta minimă de pensionare în Franța de la 62 la 64 de ani, Emmanuel Macron se pregătește să facă un alt anunț menit să stârnească discuții.

Potrivit ziarelor tfranceze, în câteva zile președintele Emmanuel Macron va cere obligativitatea Serviciului Național Universal, o formă de serviciu public dedicat tinerilor în vârstă de 15 ani.

Actualul sistem opțional prevede o primă fază de o lună care are loc în perioada vacanțelor școlare. Aceasta este la rândul său împărțită în două părți: o perioadă de ”coeziune” de 15 zile în locuințe colective care va permite ”o amestecare socială” și ”împărtășirea valorilor Republicii”, urmată de o altă perioadă de încă 12 zile consecutive de ”misiune de interes general” desfăşurată în grupuri mici, relatează Europa Today.

O a doua fază cu o durată de la 3 la 12 luni poate fi finalizată înainte de vârsta de 25 de ani. Această perioadă de angajament, care poate fi realizată în contextul proiectelor de voluntariat existente, trebuie să privească, la alegerea voluntarului, următoarele domenii: apărare și securitate (angajament voluntar în poliție, în pompieri, în departamente de securitate), sprijin pentru persoane (cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități), conservarea patrimoniului, protecția mediului sau servicii de tutore.

Înființat în 2019 pentru a înlocui serviciul militar (care nu mai este obligatoriu în Franța de douăzeci de ani), Serviciul Național Universal își propune să ofere, potrivit Elysée, ”un moment de coeziune menit să recreeze bazele unui spirit republican și să transmită valoarea angajamentului pentru a implica tinerii francezi în viața națiunii”. 

La doar trei ani de la introducerea sa, varianta modernă al serviciului militar se luptă să convingă noile generații de francezi. Potrivit Institutului Național al Tineretului și Educației, mai mult de o treime dintre participanți provin din familii în care cel puțin un părinte are sau a avut un loc de muncă ”în uniformă”.

În 2022, serviciul public universal a atras doar 32.000 de tineri din 800.000 de potențiali participanți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel