Data publicării:
Un altfel de City Break. Escapada ideală într-un loc pitoresc: De la căsuțele ”trulli” până la peisaje care îți taie răsuflarea - Foto
Află în articol o destinație ideală pentru un city break. Este vorba despre un oraș din Europa și alte două locații fascinante din apropierea sa.
În rândurile de mai jos voi face descriere a orașului Bari, aflat în partea de sud a Italiei, pe care l-am vizitat recent. Bari este un oraș pitoresc, cu zone turistice care merită vizitate, precum partea veche a orașului, denumită Old Town Bari, faleza, plaja, precum și străduțe italiene înguste, pe care le vedem în unele filme celebre. Prețurile, față de alte regiuni din Italia, precum nordul Italiei, sunt destul de accesibile, asemănătoare cu cele din România.
De ce să vizitezi Bari și două orășele din apropiere
Bari este un oraș situat la sud-est de Puglia, în provincia Bari, situat pe coasta Mării Adriaticii. Conform datelor recensământului din anul 2022, orașul are o populație de 315.972 locuitori. Centrul vechi al orașului este unul încântător, mai curat decât alte zone și aduce aminte de trecutul său plin de istorie. Bari era un port înfloritor din partea centrală a regiunii Apulia, în secolul al treilea. Menționăm faptul că Apulia este numele vechi al regiunii denumite azi, în limba italiană, Puglia.
Bari a rezistat invaziei grecești, însă a fost cucerit de romani și a primit statutul de "municipium". Apoi, a fost invadat de lombarzi după căderea Romei, iar în anul 840 orașul a fost ocupat de către sarazini. În anul 870 a fost recucerit de către Imperiul Bizantin. Orașul va deveni principalul centru italian având în vedere criteriul politic, militar și comercial din întreg Imperiu Roman de Răsărit.
Dominația bizantinilor va lua sfârșit în anul 1071. Totodată, în anul 1089 începe construcția Bazilicii Sfântul Nicolae (Basilica di San Nicola), care se va finaliza în anul 1197. Acest fapt este unul extrem de important deoarece locașul de cult păstrează până asăzi moaștele Sfântului Nicolae. În Evul Mediu, Bari a fost dominată de normanzi.
Cum au ajuns moaștele Sfântului Nicolae la Bari
Biserica Sfântul Nicolae din Bari a fost construită la sfârşitul secolului al XI-lea, cu scopul de a fi un loc de adăpostire şi venerare a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, sărbătorit în fiecare an pe data 6 decembrie. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea. A fost arhiepiscop al Mirei, un port din provincia Lycia, din partea de răsărit a Imperiului roman, astăzi regiune aflată în Turcia.
După ce a trecut la Domnul, moaştele sale au fost venerate în catedrala oraşului Myra, timp de mai multe secole. Apoi, într-un context istoric agitat din punct de vedere politic, dar și religios după ce Apusul s-a rupt de Răsărit, prin Marea Schismă din anul 1054, moaștele au ajuns în Bari.
În anii 1086-1087, după ce orașul Mira a fost cucerit de armatele musulmane, pelerinajul la Sfântul Nicolae a fost oprit. Moaștele se aflau în pericol. Atunci, un grup de comercianți din orașul italian Bari au luat o mare parte din moaștele Sfântului Nicolae și le-au adus în Bari, unde sunt și acum, la subsolul Basilicii di San Nicola, aflată la câțiva pași de malul Mării Adriatice.
Alberobello și Polignano a Mare, orășele care atrag ca un ”magnet” turiștii. Alberobello și căsuțele - ”trulli”
Alberobello se află la o distanță de 55 de kilometri de Bari, însă poți ajunge cu trenul în mai puțin de o oră. Alberobello este renumit a fi orașul căsuțelor - ”trulli”. Acestea datează din secolul al XIV-lea. Ar fi fost realizate de fermieri cu scopul de a evita plata taxelor. Căsuțele sunt făcute din piatră de calcar, au ziduri groase, precum și acoperișuri conice, cu simboluri religioase ori magice. Toate sunt vopsite în alb.
Polignano a Mare, alt oraș superb
Un alt loc excepțional care trebuie vizitat este Polignano a Mare. Din Bari se ajunge rapid, cu trenul. Călătoria este de o jumătate de oră cu trenul din Bari. Atracția principală din Polignano a Mare o reprezintă plaja Lama Monachile, situată într-un mic golf, înconjurat de stânci. Aici poți să ai parte de o priveliște memorabilă, atât de la nivelul mării, cât și de la înălțime.
Foto Andrei Itu - DC News
Per total, Bari, precum și orașele din apropiere Alberobello și Polignano a Mare merită vizitate, însă mare atenție atunci când doriți să traversați strada, pe trecerea de pietoni, nu uitați să vă asigurați temeinic! Dacă trecerea de pietoni nu este semaforizată, numeroși șoferi nu opresc să te lase să treci strada, chiar dacă ești mai mult decât vizibil și faci toate demersurile regulamentare pentru a traversa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News