Data actualizării:
Data publicării:

Un alergen foarte periculos a fost identificat recent în România

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @creativeart
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @creativeart

Un nou alergen extrem de periculos a fost identificat în România și este în prezent investigat de experții din Timișoara.

Prof. dr. Carmen Bunu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică și-a exprimat îngrijorările în legătură cu noul alergen.

Noul agent alergen este constituit din mucegaiuri.

"În condițiile în care știm că polenurile şi ambrozia sunt un pericol, vă semnalez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt o serie de mucegaiuri în aer, despre care noi nu știam până în momentul de față. Acești fungi sunt extrem de prezenți. I-am observat de anul trecut şi se manifestă şi în acest an. Ei vor fi obiectul nostru de cercetare", a declarat Carmen Bunu.

Ea a precizat că rezultatele studiului vor fi accesibile experților din toată Europa.

Conform dr. Bunu, pe lângă alergenii "clasici", numeroase ciuperci contribuie la dezvoltarea astmului în forme dificil de tratat, dacă factorul declanșator nu este identificat cu exactitate.

Cele mai multe polenuri provin din mediul rural

Președinta SRAIC a adăugat, referitor la alergenii cunoscuți, că "majoritatea polenurilor vin de la sate și îi afectează pe cei din orașe, pentru că aici se adaugă şi poluarea".

Pentru prima dată, Spitalul Județean Timișoara dispune de un Compartiment de Alergologie și Imunologie, cu trei saloane de câte două paturi fiecare, care va funcționa în regim de spitalizare de zi, iar costurile terapiilor aplicate vor fi acoperite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

Dr. Carmen Bunu a accentuat că acest Compartiment de Alergologie este indispensabil, având în vedere că afecțiunile alergice devin din ce în ce mai complexe și pot pune în pericol viața pacienților.

"Este vorba despre o categorie de pacienți extrem de vulnerabili, predispuși la șoc anafilactic. Faptul că la nivel mondial a scăzut mortalitatea prin șoc anafilactic se datorează tocmai existenței unor centre bine specializate în acest tip de alergii.Timișoara face pasul către această abordare a pacienților cu risc de șoc anafilactic prin înființarea acestui centru. El va deservi tot ce înseamnă boli alergice în vestul țării", a spus ea, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel