Un adolescent a fost ucis în cadrul protestelor din Iran. Familia sa este controlată de forțele de securitate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres
Un adolescent de 17 ani a fost ucis în Iran, în timpul protestelor care se întind pe durata ultimelor săptămâni. 

Forțele de securitate iraniene au ucis un adolescent trăgând în el cu o pușcă de la o distanță mică, în orașul Mashhad, au declarat surse pentru BBC Persian. Abolfazl Adinezadeh, în vârstă de 17 ani, a plecat de la școală pentru a se alătura protestelor antiguvernamentale din 8 octombrie, dar nu s-a întors niciodată acasă. Autoritățile nu au comentat. Dar certificatul său de deces, obținut de BBC, spunea că a murit ca urmare a leziunilor hepatice și renale cauzate de împușcături.

Sursele au citat un medic care a spus că adolescentul a fost împușcat de la mai puțin de 1 metru distanță.

24 de împușcături au trecut prin trupul adolescentului

„Ce crimă a comis, că i-au străpuns stomacul cu 24 de gloanțe?”, a întrebat îndurerat tatăl lui Abolfazl la înmormântarea elevului. 

Părinții lui Abolfazl habar nu aveau inițial ce s-a întâmplat cu el după ce acesta a luat parte la proteste, potrivit surselor. Abia a doua zi ministerul educației a sunat și le-a spus să-l ia de la secția locală de poliție. Dar când au ajuns acolo, li s-a spus că este mort.

„Închideți gura și nu vorbiți cu presa”, a fost avertizat tatăl lui Abolfazl la secția de poliție, au declarat sursele pentru BBC.

Sursele au spus că familia a fost pusă sub presiune pentru a spune că fiul lor este membru al Basij, o forță paramilitară notorie care este implicată în reprimarea violentă a protestelor. Autoritățile i-au acuzat pe „protestatarii” susținuți de inamicii străini ai Iranului că au ucis membri Basij și alte forțe de securitate în timpul protestelor actuale. La înmormântarea lui Abolfazl a fost prezent și personal de securitate în civil, care a înăbușit furia celor îndoliați, potrivit surselor. Mătușa lui Abolfazl a ridicat o poză cu el deasupra mormântului său, dar o femeie agent i-a smuls rama și i-a pus-o sub voal, au spus cei din familie.

Unii apropiați ai adolescentului au fost, de asemenea, opriți după înmormântare și li s-a cerut să șteargă videoclipurile de pe telefoanele mobile.

32 de copii au fost uciși în proteste

Telefonul lui Abolfazl nu a fost încă returnat familiei, au spus sursele. Potrivit surselor, el era cunoscut pentru firea veselă și pentru că îi făcea pe toți să zâmbească. După școală,  lucra până la ora 22:00 la un magazin care repara telefoane mobile. Recent, devenise din ce în ce mai înverșunat pe corupția din țară, dar și din cauza morții lui Mahsa Amini - femeia de 22 de ani care a intrat în comă după ce a fost reținută de poliția morală - precum și de filmările cu alte femei bătute și ucise pe străzi, au spus sursele.

Agenția iraniană de știri estimează că 244 de protestatari, inclusiv 32 de copii, au fost uciși de forțele de securitate în timpul represiunii. Se spune că peste 12.500 de persoane au fost reținute, mulți dintre ei tineri și copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel