Data publicării:

Un acord de eliberare a ostaticilor din Gaza ar putea duce la o pauză de două luni în conflict, susțin oficialii americani

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Războiul Israelului împotriva Hamas ar putea fi suspendat timp de două luni în cazul în care negociatorii americani vor ajunge la un acord prin care zeci de ostatici capturați în atacul din 7 octombrie vor fi eliberați.

Oficialii americani, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat că termenii acordului în curs de desfășurare se vor desfășura în două etape.

În prima fază, femeile, bătrânii și prizonierii răniți ar urma să fie eliberați de Hamas, în timp ce luptele s-ar întrerupe.

În timpul acestei pauze, Israelul și Hamas ar trebui să stabilească a doua fază pentru ca soldații israelieni și bărbații civili să fie eliberați.

În total, se așteaptă ca peste 100 de prizonieri să fie eliberați în cadrul acordului.

Acordul care se conturează solicită, de asemenea, ca Israelul să permită accesul mai multor ajutoare umanitare în Gaza, în condițiile în care locuitorii descriu "suferințe enorme" din cauza lipsei de alimente și a unei singure conducte de apă funcționale între Israel și fâșia asediată, potrivit agenției ONU pentru Palestina.

Deși acordul propus nu ar pune capăt războiului, oficialii americani speră că un astfel de acord ar putea oferi o soluție durabilă la conflict

Peste 1,9 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați la 7 octombrie, iar un "oraș" de corturi de aproape trei kilometri pătrați a fost instalat la Rafah, în sudul fâșiei.

Nu este permisă intrarea pe teritoriu a alimentelor sau a produselor medicale, inclusiv a produselor sanitare.

Deși acordul propus nu ar pune capăt războiului, oficialii americani speră că un astfel de acord ar putea oferi o soluție durabilă la conflict.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu liderul Qatarului și amândoi "au afirmat că un acord privind ostaticii [era] esențial pentru stabilirea unei pauze umanitare prelungite în lupte", a declarat Casa Albă.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu intenționează să distrugă Hamas și a promis că va continua operațiunile militare pentru a atinge acest obiectiv.

În noiembrie, a fost stabilit un armistițiu de o săptămână care a dus la schimbul a aproximativ 100 de ostatici din ambele părți. Aproximativ 130 de persoane au rămas captive, dar de atunci s-a confirmat că mai mulți au murit.

Imediat după expirarea armistițiului, avioanele de luptă israeliene au bombardat Gaza, iar luptătorii Hamas au lansat rachete asupra Israelului.

Hamas a declarat anterior că va elibera mai mulți prizonieri doar în schimbul încheierii războiului și al eliberării a mii de prizonieri palestinieni, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel