Umilință fără margini pentru Nicu Covaci la un an înainte să moară. Cum a fost respins din organizația muzicienilor cu câteva sutimi sub prag
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Controversa în jurul neadmiterii lui Nicu Covaci în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) a stârnit reacții puternice din partea comunității muzicale și a publicului anul trecut.

Uniunea a explicat că, în conformitate cu regulamentele sale, candidații fără studii superioare muzicale trebuie să susțină un examen de admitere, iar Nicu Covaci a obținut nota 7,60, sub pragul de promovare de 8,00.

Reacția lui Nicu Covaci

Reacțiile de susținere nu au întârziat să apară la acel moment. Nicu Covaci și-a exprimat nemulțumirea, subliniind că a contribuit semnificativ la muzica românească timp de 50 de ani și consideră că nu este necesar să fie supus unui astfel de examen pentru a fi recunoscut drept compozitor. El a subliniat că deține peste 100 de compoziții și că a fost tratat nedrept.

„Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș”, a declarat Nicu Covaci pentru Antena 3 în martie 2023..

„Ani de zile am râs, am spus că este o umilință! Cum să dau examen? Aveți piesele mele, cu acorduri, cu note și cu texte. Toate sunt declarate”, a mai spus artistul.

Gheorghe Zamfir a trecut printr-o situație similară

Și naistul Gheorghe Zamfir a intervenit, afirmând că Nicu Covaci merită recunoaștere și că UCMR a procedat incorect, reamintind că și el a trecut printr-o situație similară.

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!“, se arată într-o postare făcută de Gheorghe Zamfir pe Facebook.

Cazul a ajuns la Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și-a exprimat și el surprinderea, considerând că examenul de câteva zeci de minute nu poate înlocui decenii de succes și contribuții muzicale.

„Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat «examenul» pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva ceva e profund greşit cu acest UCMR... Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcţionează au rămas undeva, în urmă", a transmis Romașcanu.

Reacția UCMR

Uniunea a clarificat că există o confuzie între UCMR și UCMR-ADA (Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor), precizând că gestiunea drepturilor de autor nu este responsabilitatea sa, ci a UCMR-ADA, din care Covaci a fost membru și și-a valorificat drepturile prin aceasta, așa cum declarase anul trecut.

Nicu Covaci a murit pe 2 august 2024

Legendarul solist și lider al trupei Phoenix a încetat din viață la Spitalul Județean din Timișoara. Născut pe 19 aprilie 1947, în Timișoara, Covaci a fost o figură monumentală în muzica românească, cunoscut nu doar ca fondator și lider al formației Phoenix, ci și ca un talentat compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician.

De la o vârstă fragedă, Covaci a demonstrat talent pentru muzică și arte, începând cu lecții particulare de pian și acordeon, iar ulterior cochetând cu trei limbi străine. De asemenea, a învățat singur să cânte la muzicuță și a luat lecții de chitară, instrument cu care a devenit cel mai asociat de-a lungul carierei sale.

În contextul politic al României comuniste, Nicu Covaci a părăsit țara pe 26 octombrie 1976. Inițial, s-a stabilit în Olanda, înainte de a se muta în Germania și, în cele din urmă, în Spania.

Cariera sa prolifică și influența sa asupra muzicii românești au făcut din Nicu Covaci o legendă vie, recunoscut și respectat nu doar în România, ci și pe plan internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel