Data publicării:

Ultimul sondaj CNN, înainte de alegerile pentru Casa Albă. Cursă strânsă între Trump și Harris

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Un sondaj realizat de SSRS pentru CNN arată cum stă cursa pentru Casa Albă între Kamala Harris și Donald Trump.

Sondajele CNN au arătat o cursă strânsă pe parcursul campaniei scurte dintre Harris și Trump.

În septembrie, alegătorii probabili s-au împărțit cu 48% pentru Harris și 47% pentru Trump, procente aproape identice cu cele din noul sondaj, iar un alt sondaj efectuat imediat după ce președintele Joe Biden s-a retras din cursă în timpul verii și și-a exprimat sprijinul pentru Harris a indicat că 49% dintre alegătorii înregistrați îl susțineau pe Trump, iar 46% pe Harris.

Trump nu a fost niciodată devansat în afara marjei de eroare în sondajele CNN privind cursa prezidențială din acest an împotriva lui Harris sau Biden, o abatere semnificativă de la cele două campanii ale sale anterioare.

85% dintre alegătorii probabili care și-au exprimat o opțiune spun că au știut dintotdeauna ce partid vor susține în alegeri

Cursa a fost remarcabil de stabilă pe parcursul acestui an politic agitat. Sondajul arată că 85% dintre alegătorii probabili care și-au exprimat o opțiune spun că au știut dintotdeauna ce partid vor susține în alegeri, în timp ce doar 15% afirmă că și-au schimbat opțiunea pe parcurs.

În prezent, chiar și mai mulți sunt complet deciși: doar 2% dintre toți alegătorii probabili spun că nu și-au ales încă un candidat, iar alți 9% spun că ar putea să-și schimbe opțiunea până la momentul votului.

Alegătorii care afirmă că și-au stabilit deja opțiunea se împart cu 50% pentru Harris și 49% pentru Trump, iar doar 1% susțin alți candidați. Cei care ar putea să-și schimbe opțiunea se înclină spre Trump și au o probabilitate mult mai mare decât alegătorii deciși să susțină candidați independenți sau din partide minore (38% îl susțin pe Trump, 31% pe Harris și 30% pe altcineva).

De asemenea, sunt mult mai puțin motivați să voteze decât cei care au luat deja o decizie. În timp ce 70% dintre alegătorii probabili care spun că s-au hotărât afirmă că sunt „extrem de motivați” să voteze, această cifră scade la doar 27% în rândul celor care ar putea să-și schimbe opțiunea.

Potrivit sondajului, Harris a acumulat probabil mai multe voturi decât Trump până acum, având în vedere tendința mai mare a democraților de a vota anticipat sau prin corespondență. Sondajul a fost realizat între 20 și 23 octombrie, după ce votul anticipat și cel prin corespondență au început în toată țara, și a relevat că 20% dintre alegătorii probabili care spun că au votat deja se împart cu 61% pentru Harris și 36% pentru Trump, în timp ce cei care nu au votat încă îl susțin pe Trump cu 50% față de 44% pentru Harris.

Starea națiunii

Ultimele zile ale campaniei îi găsesc pe alegătorii înregistrați din SUA cu o percepție profund negativă atât față de președinția lui Biden, cât și față de direcția în care se îndreaptă țara în general. Aproximativ jumătate dintre aceștia, 49%, spun că situația lor financiară este mai rea acum decât era în urmă cu un an, în timp ce doar 16% afirmă că situația lor financiară s-a îmbunătățit în ultimele 12 luni.

Aceasta reprezintă o înrăutățire față de începutul anului, când 41% spuneau că se află într-o situație financiară mai dificilă și 22% că le merge mai bine. Doar 32% spun că lucrurile în SUA merg bine în prezent, în scădere față de 38% în luna ianuarie. Este cel mai mic procent înregistrat în sondajele finale CNN înaintea unei alegeri prezidențiale din 2008, când nemulțumirea față de criza economică în creștere și războiul din Irak l-au propulsat pe Barack Obama spre președinție.

Ratingul de aprobare al lui Biden în noul sondaj printre alegătorii înregistrați este foarte scăzut (36% aprobă și 64% dezaprobă). Vicepreședinta beneficiază de susținerea a 19% dintre alegătorii probabili care spun că dezaprobă modul în care Biden gestionează președinția.

Vicepreședinții anteriori care și-au dorit să ajungă în funcția supremă nu au avut de obicei rezultate atât de bune în rândul alegătorilor care dezaprobau activitatea președinților lor: George H.W. Bush a obținut doar 11% din sprijinul celor care îl dezaprobau pe Ronald Reagan, conform sondajului de ieșire la vot din 1988, iar Al Gore a atras doar 9% din alegătorii care dezaprobau activitatea lui Bill Clinton în 2000.

O părere majoritar negativă față de ambii candidați importanți

Opiniile alegătorilor înregistrați cu privire la candidații democrat și republican sunt, în mare parte, negative. Pentru Harris, procentajele arată 41% opinie favorabilă și 52% nefavorabilă. În cazul lui Trump, scorurile sunt de 41% favorabil și 54% nefavorabil.

Procentele lui Trump sunt aproape neschimbate față de luna septembrie. Pentru Harris, aceasta a pierdut 4% în zona de opinie favorabilă.

Candidaturile pentru vicepreședinție ale lui JD Vance și Tim Walz continuă să fie mai puțin cunoscute decât cele ale candidaților principali, opiniile despre Walz fiind împărțite în mod egal (34% favorabil și 34% nefavorabil), în timp ce părerea despre Vance este mai degrabă negativă (33% favorabil și 43% nefavorabil), conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel