Ultimul mesaj al lui Neagu Djuvara pentru români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andi Miron
WhatsApp
Istoricul Neagu Djuvara, care a încetat din viață joi, a adresat ultimul său mesaj românilor prin intermediul albumului „100 ROMÂNI DE CENTENAR” .

Ultimul mesaj al lui Neagu Djuvara adresat românilor concentrează pe de o parte mândrie și pe de altă parte, regret. Acesta a vorbit despre cele două mari personalități istorice care au dus numele României în Occident și totodată, și-a exprimat regretul față de stingerea sentimentului patriotic.

„În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România universal: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!

Ceea ce mă izbește astăzi cel mai mult este faptul că patriotismul nu mai este posibil. Nu mai este meritoriu să fii bun român, ci bun european, și știm acum că persistența Europei independente depinde de America.

Prin urmare, viitorul nostru depinde de SUA. Sub umbrela lor suntem liniștiți”, a declarat Djuvara.

 

Neagu Djuvara s-a întors în România după Revoluție

 

Neagu Djuvara s-a născut în București, într-o familie de origine aromână, care a dat țării mai mulți oameni politici, diplomați și universitari. În 1937 devine licențiat în istorie la Sorbona, iar în 1940 ia doctoratul în drept, la Paris. În 1944 este trimis curier diplomatic la Stockholm, iar în 1947 alege calea exilului în Franța, militând în diverse organizații din diaspora. În 1961 a plecat în Africa, Republica Niger, unde a fost consilier diplomatic și juridic al Ministerului Nigerial al Afacerilor străine, timp de 23 de ani. Concomitent, a fost și profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.

Din 1984 a fost secretar general al Casei Românești la Paris, iar în 1990 a revenit în România. Din 1991 până în 1998 a fost profesor-asociat la Universitatea din București. Djuvara este autor al mai multor cărți publicate la Humanitas, printre care „O istorie a românilor povestită celor tineri" și „O scurtă istorie ilustrată a românilor".

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel