Data publicării:

Ultimul interviu al lui Nicolae Manolescu. Academicianul a pus pe masă soluția incomodă a conflictului etern dintre Președinte și Guvern în România

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
Criticul literar Nicolae Manolescu a murit ieri la vârsta de 84 de ani. În ultimul interviu acordat, marele academician a vorbit și despre situația politică din țara noastră.

Nicolae Manolescu i-a oferit un interviu lui Ionuț Vulpescu, în cadrul podcastului Avangarda. Avea să fie ultimul interviu pe care președintele Uniunii Scriitorilor din România îl acorda.

Nicolae Manolescu a vorbit despre deceniul lui politic, prietenii literare compromise și partide anticulturale, dar și despre școală, oameni, cărți și imposibilitatea câștigării Premiului Nobel de către un scriitor român.

În ceea ce privește situația politică actuală, Nicolae Manolescu a fost de părere că România ar trebui să modifice Constituția în așa fel încât președintele să aibă puteri mai mari, pe model francez. În acest sens s-ar rezolva eternul conflict politic între Președinție și Parlament.

„Eu cred că pe structura noastră, judecând situația de după Revoluție, cred că cel mai bun ar fi totuși modelul francez, cu puteri mai mari pentru președinte. Pentru că vedem ce se întâmplă cu conflictul instituțional pe care îl tot amendează Curtea Constituțională mereu. Conflictul vine și de aici – președinte versus Parlament. Se cam calcă pe picioare unii pe alții. Iar dacă Parlamentul nu vrea o chestie, îl pune pe președinte în mare dificultate.

Mi se pare că președintele nu poate dizolva Parlamentul decât în niște condiții atât de birocratice și de complicate, încât majoritatea președinților se lipsesc de asta. Nu poți, de pildă, să întorci la Parlament o lege decât o singură dată. Dar de ce o singură dată? Dacă ai întors-o și îți dă Constituția acest drept, o întorci de câte ori e nevoie.

Mai ales că Parlamentul nu e obligat să o schimbe cu nimic. O poate retrimite, pur și simplu. Ce am făcut cu asta? De aici apar o mulțime de dificultăți. Sau Avocatul Poporului, care are rolul foarte ciudat de a contesta hotărârile de guvern. Parlamentul nu poate să o facă. El nu poate contesta legile, adică Avocatul Poporului e un fel de cenzor al guvernului. De ce numai al guvernului?”, a explicat Nicolae Manolescu, în ultimul său interviu.

Cine a fost Nicolae Manolescu

2. Avangarda,... (nicolae-manolescu_68101200.jpg)

Academicianul Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Criticul literar a fost internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac, potrivit Antena 3 CNN.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, s-a născut la 27 noiembrie 1939 la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea. A a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, iar din anul 2013 era membru titular al Academiei Române.

După evenimentele din decembrie 1989, Nicolae Manolescu a fost politician, ambasador al României la UNESCO și președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii.

În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. A fost, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Nicolae Manolescu a publicat peste 50 de volume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel