Ultimul fugar căutat de TPI pentru fosta Iugoslavie, Goran Hadzic, a fost arestat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Goran Hadzici, ultimul fugar căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost arestat, informează miercuri postul sârb de televiziune B92, citat de AFP.

Potrivit B92, Hadzici a fost arestat miercuri dimineaţă într-o pădure din Fruska Gora, o regiune cu depresiuni situată la aproximativ o sută de kilometri nord de Belgrad. O conferinţă de presă a preşedintelui Serbiei, Boris Tadici, este prevăzută pentru ora 9.00 GMT (12.00, ora României), transmite Mediafax.

Arestarea lui Hadzici intervine la aproape două luni după cea a lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia.

Goran Hadzici, în vârstă de 52 de ani, fost preşedinte al Republicii sârbe autoproclamate Krajina, care se întindea pe aproximativ o treime din teritoriul Croaţiei în timpul războiului (1991-1995), este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

El a dispărut de la domiciliul său la scurt timp după publicarea inculpării sale în iulie 2004 şi nu s-a predat, în pofida apelurilor Guvernului sârb.

El trebuie să răspundă pentru 14 capete de acuzare de crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru implicarea sa presupusă în uciderea a sute de civili croaţi şi deportarea a zeci de mii de croaţi şi alţi cetăţeni non-sârbi de către trupele sârbe, în timpul războiului din Croaţia (1991-1995).

Inculparea sa menţionează într-o manieră specifică responsabilitatea sa în masacrul de la spitalul din Vukovar, în cursul căruia 250 de croaţi şi alţi non-sârbi au fost ucişi.

Citeşte şi:

Două mii de sârbi din Bosnia au protestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi “trădarea” Serbiei

Ratko Mladici i-a felicitat pe poliţiştii veniţi să-l aresteze şi i-a invitat la masă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel