Procurorii din New York și avocații lui Donald Trump prezintă argumentele finale în procesul cu Stormy Daniels
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Procurorii din New York și avocații lui Donald Trump își prezintă marți argumentele finale în procesul legat de plata pentru tăcere, într-o ultimă încercare de a influența cei 12 jurați care vor decide dacă fostul președinte al Statelor Unite va deveni primul președinte american, actual sau trecut, condamnat pentru o infracțiune, scrie Reuters.

După șase săptămâni de proces, procurorii vor argumenta marți că Trump, în vârstă de 77 de ani, a falsificat ilegal documente de afaceri pentru a acoperi dovezile unei plăți care a cumpărat tăcerea starului porno Stormy Daniels înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Echipa de apărare a lui Trump va încerca să convingă jurații că acesta nu este vinovat „dincolo de orice îndoială rezonabilă”, standardul cerut de legea americană. Trump neagă acuzația lui Daniels privind o întâlnire sexuală din 2006, când era căsătorit cu actuala sa soție, Melania.

Echipa legală a lui Trump a chemat doi martori, iar fostul președinte nu a depus mărturie. În schimb, au încercat să pună sub semnul întrebării credibilitatea martorilor acuzării, în special a lui Michael Cohen, care a mărturisit că, în calitate de „fixer” al lui Trump, a gestionat plata către Daniels și că Trump a aprobat acoperirea.

În timpul contra-interogatoriului, avocații lui Trump l-au făcut pe Cohen să discute despre condamnările sale pentru infracțiuni și încarcerarea sa, istoricul său de minciuni și animozitatea sa persistentă față de fostul său șef. Cohen a recunoscut, de asemenea, că a furat de la compania lui Trump.

Dacă va fi găsit vinovat, Trump riscă până la patru ani de închisoare, deși încarcerarea este puțin probabilă pentru un infractor la prima abatere condamnat pentru o astfel de infracțiune.

O condamnare nu îl va împiedica pe Trump să încerce să recâștige Casa Albă de la președintele democrat Joe Biden ca și candidat republican în alegerile din 5 noiembrie, și nu l-ar împiedica să preia funcția dacă ar câștiga. Sondajele de opinie arată că cei doi candidați sunt într-o cursă strânsă.

Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare pentru falsificarea registrelor de afaceri, care în mod normal este o contravenție conform legii din New York. Procurorii din biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, au ridicat aceste acuzații la nivel de infracțiuni, susținând că Trump a falsificat acele înregistrări pentru a masca ceea ce echivala cu o contribuție ilegală la campanie: plata care a cumpărat tăcerea lui Daniels despre presupusa întâlnire sexuală din 2006, într-un moment în care Trump se confrunta deja cu multiple acuzații de comportament sexual inadecvat.

Trump a pledat nevinovat și neagă orice faptă greșită. Avocații săi au sugerat că plata de 130.000 de dolari pentru tăcerea lui Daniels a fost menită să scutească familia lui Trump de rușine, nu să protejeze candidatura sa la Casa Albă. Procurorii vor cita mărturii pentru a argumenta contrariul.

Trump se confruntă cu alte trei urmăriri penale, dar niciuna nu este probabil să ajungă în instanță înainte de alegeri. Cazuri separate în Washington și Georgia îl acuză de încercări ilegale de a răsturna înfrângerea sa electorală din 2020, în timp ce un alt caz din Florida îl acuză de manipularea necorespunzătoare a informațiilor clasificate după ce a părăsit funcția în 2021.

Trump a pledat nevinovat în toate cazurile și susține că acestea sunt o încercare a aliaților democrați ai lui Biden de a-i zădărnici candidatura prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel