Ultima șansă pentru formarea Guvernului în Bulgaria aparține Partidului Socialist
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pixabay/Bulgaria nu mai vrea să adere la zona euro în 2024. Ministru de finanțe: Amânăm pentru anul 2025; nu ne-am îndeplinit angajamentele
Foto: Pixabay/Bulgaria nu mai vrea să adere la zona euro în 2024. Ministru de finanțe: Amânăm pentru anul 2025; nu ne-am îndeplinit angajamentele
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a invitat luni Partidul Socialist să încerce să formeze nou guvern. Şansele de reușită ale acestei ultime încercări de a pune capăt blocajului politic prelungit sunt considerate reduse.

Preşedintele bulgar Rumen Radev a invitat luni Partidul Socialist să încerce să formeze noul guvern, a declarat lidera formaţiunii, Kornelia Ninova, dar şansele sale de succes în această ultimă tentativă de a se pune capăt blocajului politic prelungit sunt reduse, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Cele mai mari două partide, GERB (centru-dreapta) şi 'Continuăm Schimbarea' (PP, anticorupţie), au eşuat deja în încercarea de a găsi sprijin pentru un guvern de coaliţie în urma alegerile neconcludente de la 4 octombrie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani.

Bulgaria traversează o perioadă de instabilitate politică începând de la masivele proteste anticorupţie din 2020. În ultimii doi ani, ţara a fost guvernată în cea mai mare parte de guverne tehnocrate, în absenţa unei coaliţii postelectorale stabile.

'Înţelegem gravitatea situaţiei. Vom face tot ceea ce putem pentru ca să existe un guvern cu puteri depline', a spus Kornelia Ninova după ce a acceptat mandatul din partea preşedintelui Radev.

Analiştii politici nu dau şanse acestei iniţiative

Socialiştii vor încerca să poarte discuţii cu celelalte partide din parlament, însă analiştii spun că şansele de succese sunt reduse şi că, cel mai probabil, vor fi necesare noi alegeri în primăvară.

GERB şi PP au afirmat că nu vor sprijini un executiv condus de socialişti.

Un nou eşec ar cântări asupra planurilor Bulgariei de a adera la zona euro, ar întârzia reformele necesare pentru combatarea corupţiei şi ar putea împiedica atragerea eficientă a miliarde de euro din fondurile UE de redresare post-pandemie.

Dacă nici tentativa socialiştilor nu va avea succes, preşedintele va fi obligat să dizolve parlamentul şi să convoace noi alegeri în următoarele două luni, a mai scris sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel