Data publicării:

Uleiul, la mare căutare în România, dar iată ce BOLI provoacă și de ce ar trebui să îl eviți în alimentație

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Uleiul, la mare căutare în România, dar iată ce BOLI provoacă și de ce ar trebui să îl eviți în alimentație / Foto: Sonia Baciu
Uleiul, la mare căutare în România, dar iată ce BOLI provoacă și de ce ar trebui să îl eviți în alimentație / Foto: Sonia Baciu

Uleiul nu este un aliment sănătos, deși este la mare căutare în România în aceste zile.

Baxuri de ulei, asta au cumpărat mulți români în ultimele zile, de frică că acesta s-ar putea scumpi și mai mult sau că nu se va mai găsi în magazine, lucru respins de autoritățile din țara noastră.

Ei bine, s-a cumpărat ulei din plin, de parcă ar fi un aliment fără de care omul nu poate trăi, fără ca oamenii să își amintească printre altele că uleiul nu este un aliment sănătos, iar specialiștii recomandă să îl folosim puțin sau chiar să îl evităm. Preparatele la cuptor sunt mult mai sănătoase și mai gustoase.

Consecințele consumului de ulei

Printre principalele consecințe asupra sănătății noastre a consumului de ulei se numără: obezitate de la vârste tinere, artere înfundate cu colesterol, trigliceride mărite, ficat gras, cheaguri de sânge, medicamente de tensiune luate încă de pe la 35 de ani, infarct apărut subit, accident vascular cerebral, diabet și chiar demență, scrie Csid.ro.

Și lista poate continua la nesfârșit. Toate aceste probleme sunt strâns legate de alimentația bogată în grăsimi, categorie în care intră și uleiul, nu doar carnea grasă. O singură lingură de ulei de floarea-soarelui are 120 de calorii. Gândiți-vă cât de mult ulei absorb cartofii, șnițelele, chiftelele, gogoșile și ce înseamnă asta pentru vasele de sânge.

Uleiul ar putea provoca și inflamația în organism

Multe uleiuri de gătit obișnuite conțin un tip de grăsime. Aceștia sunt acizi grași Omega-6. Grăsimile Omega-6 nu sunt neapărat rele, corpul tău le folosește pentru energie și dezvoltarea musculară, scrie catine.ro.

Dar grăsimile omega-6 trebuie să fie într-un echilibru atent cu grăsimile omega-3 pe care le poți obține din alimente precum somonul, macroul și semințele de in. Dacă mănânci prea multe grăsimi omega-6, se poate distruge acest echilibru, ceea ce declanșează inflamația.

Unele uleiuri de gătit care conțin grăsimi omega-6 sunt: ulei de porumb; ulei de rapiță; ulei de floarea soarelui; ulei de șofrănel; ulei de arahide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel