Uleiul din semințe de morcov, util pentru frumusețe și sănătate. Iată cum trebuie să-l folosești
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Uleiul din semințe de morcov, util pentru frumusețe și sănătate. Iată cum trebuie să-l folosești. Sursa foto: freepik.com
Uleiul din semințe de morcov, util pentru frumusețe și sănătate. Iată cum trebuie să-l folosești. Sursa foto: freepik.com
Uleiul din semințe de morcov este un ulei esențial obținut din semințele plantei Daucus carota, folosit în principal în aromaterapie.

Cu o aromă caldă, uleiul din semințe de morcov are multe beneficii pentru sănătate și frumusețe.  Mulți oameni subestimează eficacitatea uleiurilor esențiale. Dar greșesc. Există un număr mare de uleiuri esențiale care afectează sănătatea în moduri diferite. Spre exemplu, uleiul din semințe de morcov poate reduce stresul și anxietatea. 

Uleiul din semințe de morcov nu trebuie confundat cu uleiul din rădăcină de morcov, care este folosit în bucătărie. Este important de reținut că uleiul din semințe de morcov este destinat doar utilizării externe.

Plimbă-te, zilnic, câte 30 de minute: șapte motive pentru care trebuie să ieși din casă

Uleiul din semințe de morcov se folosește în aromaterapie și pentru îngrijirea pielii. Principiul aromaterapiei constă în inhalarea uleiurilor esențiale pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea psihologică sau fizică. Ele pot fi respirate direct, difuzate în aer  sau aplicate pe piele.

Se spune că uleiul de semințe de morcov stimulează creierul și nervii,  ajutând la reducerea sentimentelor de anxietate, stres, slăbiciune și oboseală. Poate stimula sistemul digestiv, poate îmbunătăți sănătatea ficatului și a rinichilor, poate promova detoxifierea la nivel celular.

O recenzie din 2017, publicată în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, sugerează că un compus aromatic găsit în morcovi, precum și în sucul de portocale, mandarine și oregano, are proprietăți analgezice și poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap prin blocarea receptorilor de durere din sistemul nervos. Alte studii au arătat că acești compuși au efecte anxiolitice (de reducere a anxietății).

Vrei să slăbești? Consumă 13 alimente, care reduc pofta de mâncare

Uleiul din semințe de morcov a devenit un ingredient popular în multe produse de înfrumusețare și de îngrijire a pielii. Popularitatea sa datorează cercetărilor care sugerează că are multe proprietăți benefice pentru piele.

Un studiu din 2016 a concluzionat că uleiul din semințe de morcov are proprietăți antibacteriene puternice și poate inhiba creșterea Staphylococcus, Streptococcus și Listeria. Acest efect a fost atribuit în cea mai mare parte unei substanțe chimice numite alfa-pinen, care ucide bacteriile fără a deteriora celulele subiacente ale pielii.

Același studiu a confirmat că uleiul din semințe de morcov are proprietăți antiinflamatorii moderate și o activitate antioxidantă modestă. Deși există speculații că are un efect anti-îmbătrânire și ar putea ajuta la tratarea dermatitei, a eczemelor, a psoriazisului, a erupțiilor cutanate, a cicatricilor și vitiligo, există puține dovezi care să susțină această afirmație.

 

Posibile reacții adverse

 

Uleiul din semințe de morcov este considerat sigur pentru utilizare locală. Cu toate acestea, uleiul nu trebuie aplicat niciodată nediluat pe piele, deoarece poate provoca roșeață, erupții cutanate și arsuri.

Dacă îl utilizați ca tratament topic, amestecați întotdeauna acest ulei esențial cu un ulei purtător presat la rece, cum ar fi uleiul de migdale sau de nucă de cocos. Rețineți că uleiurile presate la rece sunt mai blânde cu pielea decât uleiurile presate la cald.

Consumă, zilnic, semințe de fenicul dacă vrei să slăbești. Iată cum le poți include în dieta ta

Uleiul din semințe de morcov, aplicat local, poate provoca fotosensibilitate, crescând riscul de arsuri solare. Pentru a evita iritația, nu vă expuneți la soare fără o cremă de protecție.

Uleiul din semințe de morcov poate provoca o reacție la persoanele alergice la mesteacăn, țelină, pelin și anumite condimente (cum ar fi anason, fenicul, piper negru și chimen). Testați întotdeauna ulei diluat pe o zonă mică de piele, înainte de a-l folosi.

Uleiul nu trebuie utilizat de femeile însărcinate, deoarece poate provoca contracții uterine și, în cazuri rare, avort spontan. Efectul său asupra nou-născuților este necunoscut, așa că cel mai bine este să nu-l folosiți pentru sugari.

Ai probleme cu digestia și tranzitul intestinal? Consumă ceaiuri din câteva plante medicinale

Atunci când este luat intern, uleiul de semințe de morcov poate provoca greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și convulsii. Dozele mari pot duce la probleme grave ale rinichilor.

Articolul are doar scop informativ. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă puteți folosi ulei din semințe de morcov ca remediu pentru sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel