Data publicării:

UK vrea să interzică băuturile energizante copiilor sub 16 ani

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Danilo Cosmo, de la Pexels
Fotografie creată de Danilo Cosmo, de la Pexels
Propunerea a fost depusă pentru includerea în manifestul electoral al partidului, ca răspuns la îngrijorările profesioniștilor din domeniul medical legate de consumul acestor băuturi bogate în cafeină.

Copiilor cu vârsta sub 16 ani le-ar putea fi interzis să cumpere băuturi energizante într-un viitor guvern condus de Partidul Muncitoresc (Labour), conform unor informații apărute recent, notează DailyMail.

Pentru ca această propunere să devină o politică oficială a partidului, ea trebuie aprobată de biroul condus de Sir Keir Starmer, liderul opoziției.

Starmer a declarat că va susține partidul împotriva acuzațiilor că se îndreaptă spre un "stat mamă". Studiile recente au indicat că adolescenții și copiii mici care consumă băuturi energizante au mai multe șanse să fie supraponderali și să dezvolte probleme cardiace.

Un studiu comandat de guvern a relevat că până la o treime dintre copiii din Marea Britanie, în special băieții, consumă cel puțin o doză în fiecare săptămână. De asemenea, tinerii prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate mintală, precum anxietatea, depresia și tentativele de suicid.

Alte riscuri asociate consumului de băuturi energizante includ calitatea scăzută a somnului, simptomele de ADHD și stresul sever. Oamenii de știință care au analizat multiple studii au avertizat că vânzarea acestor băuturi "dăunătoare", promovate cu doar 25 de penny, ar trebui restricționată pentru copii.

Deși multe supermarketuri au ales să interzică achiziționarea acestor băuturi de către cei sub 16 ani, ele rămân disponibile în magazinele mai mici și la automate. Guvernul a promis anterior implementarea unui plan pentru interzicerea acestora pentru cei sub 16 ani în Anglia în 2019, dar această măsură nu a fost încă pusă în practică. În 2022, Țara Galilor a demarat o consultare privind o posibilă interdicție pentru cei sub 16 ani.

Băuturile precum Red Bull, Prime și Monster pot conține până la 150 mg de cafeină, comparativ cu aproximativ 90 mg într-o ceașcă de cafea de 250 ml. De asemenea, aceste băuturi pot conține până la 21 de lingurițe de zahăr, crescând riscul de îngrășare la copiii care le consumă.

Experții de la Universitatea Teesside și Universitatea Newcastle au analizat datele din 57 de studii pentru a investiga efectul acestor băuturi asupra copiilor. Rezultatele, publicate în revista Public Health, arată că băieții sunt mai predispuși să consume băuturi energizante decât fetele, iar acestea sunt asociate cu un risc crescut de probleme de sănătate fizică, precum un indice de masă corporală (IMC) peste medie, probleme de ritm cardiac și tensiune arterială ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel