Uită de melatonină! Leacul miraculos împotriva insomniei: seminţele de dovleac
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Seminţele de dovleac sunt "medicament bun la toate" / Foto: Pxhere
Seminţele de dovleac sunt "medicament bun la toate" / Foto: Pxhere
Nu poţi dormi noaptea? Te foieşti de pe o parte pe alta iar dimineaţa te trezeşti obosit? Mănâncă o mână de seminţe de dovleac seara, înainte de culcare, şi vezi ce se întâmplă!

Virtuţile seminţelor de dovleac au fost descoperite încă din timpuri străvechi. Cu mii de ani în urmă, populaţiile din America de Nord şi de Sud foloseau aceste seminţe pentru efectul lor diuretic, iar pulberea obţinută prin măcinarea lor o amestecau cu apă, cu lapte sau cu miere şi o consumau pentru eliminarea viermilor intestinali.

Proprietăţile terapeutice ale seminţelor de dovleac au devenit din ce în ce mai cunoscute de-a lungul timpului, astfel că au început să fie "prescrise" chiar de medici pentru paraziţi intestinali, probleme urinare, febră şi tulburări gastrice şi insomnii. Bogate în vitamine (E, A, complexul B), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), în proteine, acizi graşi esenţiali şi în carbohidraţi, seminţele de dovleac sunt recomandate atât pentru beneficiile lor remineralizante şi vitaminzante, cât şi pentru acţiunea lor laxativă şi sedativă. Pentru prevenirea şi tratarea problemelor de sănătate, seminţele de dovleac se pot lua fie ca atare, fie sub formă de ulei, nclusiv capsule cu ulei, disponibile în magazinele naturiste.

Alungă insomniile

Dacă ai probleme cu somnul, poţi încerca remediile cu seminţe de dovleac, întrucât au efect sedativ. În această situaţie, este indicată o cură de două săptămâni cu decoct din seminţe de dovleac. Pentru a-l prepara, ai nevoie de o linguriţă cu seminţe nedecojite şi pisate, care se pun într-un bol cu 250 ml de apă şi se lasă 5 minute la fiert. Decoctul se consumă la temperatura camerei, îndulcit cu miere, înainte de culcare, scrie clicksanatate.ro.

Remediu pentru prostată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a autorizat utilizarea medicinală a seminţelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive şi ale tulburărilor urinare care apar în adenomul de prostată. Acţiunea terepeutică în aceste neplăceri este pusă pe seama unor substanţe precum acizii graşi nesaturaţi, zincul şi fitosterolii. De asemenea, aceste seminţe sunt recomandate şi pentru prevenirea formării calculilor renali. În astfel de probleme se pot consuma zilnic până la 100 g de seminţe sau se poate face o cură cu capsule cu ulei (între una şi trei comprimate pe zi, între mese, timp de 20 de zile).

Protejează inima

Datorită conţinutului bogat în acizi graşi Omega-3, seminţele de dovleac sunt de un real ajutor şi pentru prevenirea bolilor de inimă. Aceste seminţe reduc nivelul colesterolului „rău”, îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei. De asemenea, prin conţinutul de potasiu, aceste seminţe normalizează tensiunea arterială. Pentru efectul protector cardiac se poate face o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă zilnic 80 de seminţe de dovleac crude. Cura se poate repeta de trei ori pe an.

Elimină paraziţii intestinali

Seminţele de dovleac şi-au dovedit eficienţa şi în caz de parazitoze cu giardia, oxiuri şi tenie. Acest efect este conferit de prezenţa unui aminoacid, cucurbitina, care „paralizează” vierrmii intestinali, eliminându-i. În parazitoze, se poate prepara un remediu din 100 g de seminţe de dovleac pisate (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu o linguriţă de miere. Acest remediu se ia dimineaţa, pe stomacul gol.

Alte beneficii pentru sănătate

Prin conţinutul de fier, seminţele de dovleac combat anemia. Zincul din aceste seminţe ajută la întărirea sistemului imunitar şi are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, zincul este un nutrient important pentru sănătatea sistemului osos, prevenind osteoporoza. Prin conţinutul de magneziu, seminţele de dovleac combat anxietatea, durerile de cap şi crampele musculare. O substanţă din aceste seminţe (L-triptofan) acţionează ca antidepresiv. De asemenea, prin acţiunea anti-inflamatoare naturală, seminţele de dovleac reduc simptomele artritei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel