UEFA şi ligile europene, pierderi uriaşe dacă s-ar organiza Cupa Mondială la doi ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Torsten Dettlaff - Pexels
Foto: Torsten Dettlaff - Pexels
O Cupă Mondială bienală ar costa UEFA şi ligile europene opt miliarde de euro pe sezon.

Propunerea Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA) de organizare din doi în doi ani a Cupei Mondiale şi modificarea formatului Cupei Mondiale a Cluburilor ar putea afecta campionatele europene şi Uniunea europeană de fotbal (UEFA) cu circa opt miliarde de euro pe sezon, din cauza diminuării drepturilor de televizare, a veniturilor din ziua de meci şi a contractelor comerciale, conform unui raport comandat de ligile europene şi citat de Reuters.

Creşterea numărului de competiţii internaţionale, precum şi a numărului de meciuri internaţionale la nivel de club vor produce modificări majore în campionatele naţionale, inclusiv o reducere a numărului de echipe participante, o trecere de la meciurile din weekend la cele din timpul săptămânii şi o diminuare a numărului de meciuri interne, conform raportului realizat de firmele de consultanţă financiară KPMG şi Delta Partners din cadrul FTI Consulting Group Company. Toate acestea vor conduce la diminuarea veniturilor care ajung la cluburi.

Ce a anunţat preşedintele FIFA



În plus, interesul sponsorilor în fotbalul autohton se va diminua, ceea ce va avea ca efect tensiuni la nivelul jucătorilor, iar calitatea jocului va avea de suferit.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat în octombrie că forul mondial analizează propunerea unei Cupe Mondiale bienale, în locul tradiţionalei competiţii din patru în patru ani.

Arsene Wenger, directorul de dezvoltare al fotbalului la FIFA, a propus un nou calendar cu o reducere a numărului de ferestre internaţionale pentru preliminarii, cu una-două ferestre mai lungi, care să comprime procesul de calificare. El a sugerat ca Mondialul să se dispute în ani alternativi cu alte campionate continentale, precum EURO şi Copa America, solicitând şi perioade obligatorii de odihnă pentru evitarea suprasolicitării jucătorilor.

Aceste propuneri s-au lovit de o puternică opoziţie a UEFA, care organizează cu mare succes Liga Campionilor, în timp ce ligile din Anglia, Spania, Italia au un impact global enorm, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel