Data publicării:

UE vrea ștergerea conținutului pro-Hamas de pe rețelele de socializare. Amenințări cu penalități legale pentru platforme

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Simon/ Pixabay
Foto: Simon/ Pixabay
Uniunea Europeană a avertizat companiile tech că trebuie să elimine conținutul pro-Hamas de pe platformele lor, sub amenințarea penalităților legale, transmite Reuters.

După atacul grupului islamist militant asupra Israelului, companiile de social media s-au confruntat cu o creștere a dezinformării legate de conflict, inclusiv imagini falsificate și videoclipuri etichetate greșit, alături de imagini cu violență grafică.

Marți, șeful industriei din UE, Thierry Breton, i-a cerut lui Elon Musk să limiteze dezinformarea pe platforma de mesagerie X, avertizând că aceasta era folosită pentru a răspândi conținut ilegal și informații false în urma recentelor violențe din Orientul Mijlociu.

Breton a emis un avertisment similar CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, miercuri, cerând companiei să asigure respectarea strictă a legii europene.

Acum, Comisia Europeană, organul executiv al UE, a reamintit companiilor de social media că sunt legal obligate să prevină răspândirea conținutului dăunător legat de Hamas.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters:

"Conținutul online care poate fi asociat cu Hamas este considerat conținut terorist, ilegal și trebuie eliminat în conformitate atât cu Legea privind Serviciile Digitale (DSA) cât și cu Regulamentul Conținutului Terorist Online (TCO). Comisia va aplica în totalitate DSA și va monitoriza implementarea completă a TCO. Comisia îndeamnă platformele online să respecte deplin regulile UE."

DSA, care a fost recent implementată, impune platformelor online mari, inclusiv X și platforma Facebook a Meta, să elimine conținutul ilegal și să ia măsuri pentru a aborda riscurile la adresa securității publice și a discuțiilor civice.

Orice companie găsită în încălcare a DSA se poate confrunta cu o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală, iar recidiviștii ar putea chiar să fie interziși să opereze în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel