Data actualizării:
Data publicării:

UE vrea să reducă dependența de gazul rusesc. Ursula von der Leyen anunță un acord cu SUA

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Uniunea Europeană vrea să reducă dependența de gazele din Federația Rusă și, pe cale de consecință, a anunțat semnarea unui acord cu Statele Unite ale Americii.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat vineri crearea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia, din cauza războiului dus de Moscova în Ucraina, relatează AFP. SUA vor lucra să furnizeze Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GPL) în acest an, în cadrul acestei iniţiative anunţate de preşedintele american Joe Biden şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform unui comunicat. Cele două părţi urmăresc să crească livrările până la 50 de miliarde de metri cubi pe an pe parcurs. Liderul de la Casa Albă, în vizită în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.

'Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur', a subliniat Biden, potrivit Reuters.

'Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale. Una este de a ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil. Iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei', a spus el.

Într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu Biden, Von der Leyen a spus că angajamentul SUA de a livra mai mult gaz natural lichefiat este un pas important spre reducerea dependenţei UE de gazul rusesc.

'Vrem să reducem şi apoi să scăpăm de această dependenţă de combustibilii fosili din Rusia. Acest lucru poate fi obţinut numai prin livrări suplimentare de gaz, inclusiv livrări de GPL', a afirmat şefa CE.

15 miliarde de metri cubi suplimentare de GPL în acest an

'Noi, europenii, vrem să ne îndepărtăm de Rusia şi să ne îndreptăm spre furnizori în care avem încredere, care ne sunt prieteni şi pe care te poţi baza', a declarat ea.

'Prin urmare, angajamentul SUA de a oferi Uniunii Europene cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentare de GPL în acest an este un mare pas în această direcţie, pentru că va înlocui gaz natural lichefiat pe care îl primim în prezent din Rusia', a adăugat şefa CE.

'Privind înainte, SUA şi UE vor garanta o cerere şi o ofertă stabile pentru încă cel puţin 50 de miliarde de metri cubi de GPL american până în 2030', a subliniat Von der Leyen, explicând că acest lucru va înlocui o treime din livrările actuale de gaz rusesc spre UE.

'Trebuie să ne asigurăm livrările nu doar pentru iarna următoare, ci şi pentru anii care vin. Parteneriatul nostru urmăreşte să ne sprijine în contextul acestui război', a adăugat ea. Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021 livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi. Numai aproximativ 10% din nevoile de gaz ale UE sunt acoperite din producţia internă, Rusia asigurând circa 41% din restul nevoilor blocului comunitar, scrie Agerpres. 

Battlegroup-uri pe Flancul de Est, unul în România. Ciucă: Au fost luate măsurile pe care cetățenii noștri le așteaptă

 

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații, după summit-ul NATO de la Bruxelles:

„Am revenit aseară de la summit-ul excepțional la care am participat în cadrul delegației conduse de domnul președinte. Sunt câteva aspecte pe care vreau să vi le aduc la cunoștință. Primul este cel legat de decizia de înființare a încă 4 battlegroup-uri pe Flancul de Est. Unul dintre ele va fi în România. Practic, s-a luat decizia, într-un demers pe care țara noastră l-a făcut cu mult timp în urmă, în sensul în care am dorit ca măsurile de descurajare și apărare pe Flancul de Est să fie cât mai echilibrate și în măsură să asigure securitate credibilă pentru întreg Flancul Estic.

Cea de-a doua decizie, de asemenea foarte importantă, este aceea de revedere a elementelor conceptuale, astfel încât NATO să fie în măsură să pregătească și să organizeze descurajarea și apărarea Alianței pe termen lung, concept ce va fi discutat și aprobat la summit-ul de anul acesta de la Madrid. De asemenea, au fost discutate elementele de consolidare a sprijinului partenerilor NATO și, în consecință, putem spune că au fost luate decizii care vin să garanteze tot ceea ce înseamnă măsurile pe care cetățenii noștri le așteaptă în ceea ce privește siguranța și securitatea lor“, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel