Data publicării:
UE vrea să plafoneze preţul electricităţii din surse regenerabile şi centrale nucleare la 180 de euro Megawatt oră
Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori, în încercarea de a diminua preţurile la energie care alimentează o inflaţie record, afectează producţia industrială şi cresc facturile consumatorilor înainte de venirea iernii, transmite Bloomberg.
Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Executivul comunitar vrea să plafoneze preţurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un Megawatt oră care se vehicula anterior.
Asta ar plafona veniturile producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul pe piaţă al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent.
Plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacţiile cu energie electrică vor fi încheiate, astfel încât să nu afecteze în mod direct preţul energiei electrice la bursă. O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili.
Potrivit documentului de lucru, ţările membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE şi care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare.
Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepţională şi temporară şi este la latitudinea statutelor membre să o introducă.
Comisia Europeană va propune ca ţările membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf
De asemenea, Comisia Europeană va propune ca ţările membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf. În schimb, în documentul de lucru al Executivul comunitar nu este inclus şi un plafon pentru preţul gazelor naturale, o idee care a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE.
Ţările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un astfel de plafon dar până acum nu au ajuns la un acord dacă plafonul se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacţiile angro cu gaze naturale.
Provocare constă în găsirea unei soluţii la nivelul întregului bloc comunitar dar care să se potrivească fiecărui stat membru, în condiţiile în care componenţa mixului energetic variază de la o ţară la alta.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de preşedinţia cehă a UE, notează Agerpres.
Citește și - UE vrea să plafoneze preţul electricităţii din surse regenerabile şi centrale nucleare la 180 de euro Megawatt oră
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a pledat pentru necesitatea energiei nucleare pentru continentul european.
Odată cu cea mai gravă criză energetică care a cuprins vreodată Europa, a devenit și mai clar că energia nucleară este esențială pentru securitatea aprovizionării și pentru tranziția treptată la energie mai ecologică, regenerabilă, a declarat luni, la Praga, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó. .
Într-o declarație la cel de-al 7-lea Congres al industriei nucleare din capitala Cehiei, Szijjártó a cerut Comisiei Europene să se asigure că energia nucleară nu va fi supusă niciunei restricții, insistând că sursa de energie este primordială pentru securitatea energetică în urma conflictului din Ucraina și sancțiunilor energetice ulterioare.
„Încetinirea și obstrucționarea investițiilor nucleare dăunează suveranității țărilor europene. Una dintre cele mai importante componente ale suveranității este securitatea aprovizionării cu energie”, a spus Szijjártó.
„În Ungaria, din acest punct de vedere, energia nucleară și investițiile în Paks sunt esențiale, astfel încât acele instituții, bănci sau autorități care încetinesc sau obstrucționează construcția de noi unități ale centralei nucleare de la Paks ar încălca suveranitatea și aprovizionarea cu energie a Ungariei", a adăugat acesta. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News