Urmărește emisiunea live
UE vrea clarificări din partea Franţei şi Italiei cu privire la bugetele lor pentru 2020
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Comisia Europeană a apreciat că proiectele de buget pentru 2020 ale Franţei şi Italiei ar putea încălca prevederile fiscale comunitare şi a cerut celor două ţări să trimită până miercuri o serie de clarificări, informează Reuters şi AFP.

Fiecare din cele două ţări a primit marţi o scrisoare în acest sens din partea comisarului european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, scrisori adresate ministrului francez de Finanţe, Bruno Le Maire, şi omologului său italian Roberto Gualtieri.

În aceste scrisori se precizează că o analiză preliminară a proiectelor de buget pe 2020 arată că acestea nu respectă recomandările UE privind reducerea cheltuielilor. În cazul Franţei, cei doi oficiali europeni critică faptul că proiectul de buget prevede un efort structural de 0,0% din PIB. 'Ori acest efort zero este inferior îmbunătăţirii cerute de 0,6% din PIB', susţin Pierre Moscovici şi Valdis Dombrovskis.

'Planul bugetar francez nu respectă nici ritmul de referinţă privind reducerea datoriei în 2020', adaugă cei doi membri ai Executivului comunitar. În cazul Italiei, Bruxellesul atrage atenţia asupra datoriei publice colosale, a doua ca procent din PIB după cea a Greciei (180%).

'Planul Italiei nu respectă obiectivul de reducere a datoriei în 2020', se arată în scrisoarea celor doi comisari. Comisia vrea ca ministrul italian de Finanţe, Roberto Gualtieri, să explice de ce conform proiectului de buget pe 2020, balanţa structurală, care exclude veniturile şi cheltuielile cu caracter excepţional, ar urma să se înrăutăţească până la 0,1% din PIB în loc să se îmbunătăţească până la 0,6% din PIB cum cere UE. În replică, şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a promis că va furniza toate clarificările cerute de UE.

'Nu suntem îngrijoraţi. Este un dialog necesar cu Bruxellesul de la care nu ne vom sustrage', a subliniat premierul Italiei. Pe lângă Franţa şi Italia, alte patru state au intrat în vizorul Comisiei Europene pentru proiectul lor de buget pe 2020, respectiv Spania, Portugalia, Belgia şi Finlanda. Executivul comunitar a trimis scrisori de avertisment celor patru state, în cazul Finlandei fiind vizate planurile sale de cheltuieli în timp ce guvernele interimare din Spania, Portugalia şi Belgia au trimis Comisiei planuri bugetare incomplete din cauza alegerilor recente, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel