Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orban a cedat. Reacțiile liderilor UE după acordarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderii Uniunii Europene au subliniat joi "o necesitate urgentă" de a accelera livrarea de muniție și rachete către Ucraina, după ce au aprobat în unanimitate extinderea ajutorului în valoare de 50 de miliarde de euro, scrie Reuters.

Într-o declarație emisă în cadrul unui summit al UE de la Bruxelles, liderii au precizat, de asemenea, că sunt hotărâți să continue furnizarea de sprijin militar în timp util, previzibil și sustenabil pentru Ucraina.

Cu toate acestea, declarația nu a mers până la a susține apelul unor state membre și a serviciului diplomatic al UE de a aloca alte 5 miliarde de euro pentru ajutorul Ucrainei - care ar fi separate de cele 50 de miliarde de euro deja aprobate - într-un fond mai larg de asistență militară - Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Germania a cerut o reformă majoră a sistemului pentru a ține cont de ajutorul militar bilateral al membrilor UE pentru Ucraina.

Berlinul s-a plâns că, în timp ce a alocat aproximativ 8 miliarde de euro pentru un astfel de ajutor în acest an, alte țări nu fac suficient.

Liderii au cerut guvernelor UE să ajungă la un acord privind înființarea unui Fond de Asistență pentru Ucraina pentru a ajuta Kievul din punct de vedere militar până "la începutul lunii martie 2024".

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a propus înființarea unui astfel de fond în cadrul EPF.

Mai devreme, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat liderii să înființeze noul fond și să se angajeze să aloce 5 miliarde de euro pe an pentru următorii patru ani, numind asta "o prioritate".

El a declarat că "o asemenea fiabilitate și sprijin pe termen lung" ar putea ajuta Ucraina să facă față provocărilor cu care se confruntă.

"5 miliarde de euro pe an pentru o perioadă de 4 ani. O prioritate clară", a scris el pe platforma de socializare X.

Reacțiile liderilor UE

PRESEDINTELE CONSILIULUI, EUROPEAN CHARLES MICHEL:

„Avem o înțelegere. (...) Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. UE își asumă responsabilitatea în sprijinul Ucrainei; știm ce este în joc”.

PREȘEDINTELE UCRAINEI, VOLODIMIR ZELENSKI:

„Sunt recunoscători lui Charles Michel și liderilor UE pentru înființarea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027. Este foarte important ca decizia să fie luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce demonstrează încă o dată o puternică unitate a UE.

Sprijinul financiar continuu al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, care nu este mai puțin importantă decât asistența militară și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei”.

ȘEFA COMISIEI UE, URSULA VON DER LEYEN

"Acord! Consiliul European a îndeplinit prioritățile noastre. Sprijinirea Ucrainei. Combaterea migrației ilegale. Sprijinirea competitivității europene. O zi bună pentru Europa."

PRESEDINTA PARLAMENTULUI EUROPEAN, ROBERTA METSOLA

„Încă o dată, Europa a dat rezultate. 50 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să se recupereze, să se reconstruiască și să se reformeze, pe calea țării către aderarea la UE.

Datorăm asta poporului ucrainean. O datorăm și oamenilor din Europa. Pentru că securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel