UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, după ce Rusia și-a redus livrările
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto Agerpres
Foto Agerpres
Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters.

Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis 'alertă timpurie' privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.

Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea'

Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung', se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

'Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană', se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa şi anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi.

Această cantitate este echivalent cu 100 Twh, ceea ce înseamnă că întreaga producţie suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE. În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei, notează Agerpres.

Citește și - Germania, cu un pas mai aproape de raționalizarea gazelor. Habek: Situația este gravă și va veni iarna

Germania a activat a doua fază a planului său de urgență în trei etape pentru aprovizionarea cu gaze naturale, spunând că țara se confruntă cu o ”criză” și avertizând că obiectivele de stocare pentru iarnă sunt în pericol din cauza scăderii livrărilor din Rusia.

Mișcarea aduce țara mai aproape de măsurile de raționalizare, în urma unei scăderi de 60% a livrărilor de la Moscova prin conducta Nord Stream 1 scrie Euronews.

Guvernul a spus că decizia de a ridica nivelul vine în urma reducerilor la livrările rusești efectuate începând cu 14 iunie și a prețului ridicat de pe piață al gazului. 

Ministerul Economiei spune că noile măsuri permit o dependență sporită de centralele pe cărbune, precum și un sistem de licitații pentru a încuraja industria să consume mai puțin.

În teorie, ar permite utilităților să transfere costurile crescânde către clienți pentru a reduce cererea, dar ministerul a oprit demersul înainte de a declanșa această clauză.

Se spune că, în timp ce instalațiile de stocare a gazelor sunt în prezent umplute la 58% din capacitate - mai mare decât la această perioadă a anului trecut - obiectivul de a atinge 90% până în decembrie nu va fi atins fără măsuri suplimentare.

Robert Habeck: Situația este gravă și va veni iarna

”Reducerea aprovizionării cu gaze este un atac economic asupra noastră al (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus el. ”Ne vom apăra împotriva acestui lucru. Dar țara noastră va trebui să meargă pe un drum pietros acum.” a adpugat Habeck. 

”Chiar dacă nu simțim încă: suntem într-o criză a gazelor”, a continuat Robert Habeck. Guvernul a declarat că a informat în prealabil partenerii europeni despre această mișcare.

Grupul rus Gazprom a anunțat scăderea cu 60% a livrărilor de gaz către Germania prin Nord Stream pe motivul unei probleme tehnice, dând vina pe o întârziere a returnării echipamentelor deservite din cauza sancțiunilor occidentale.  Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel