UE trimite aproximativ 800 de milioane de euro pe zi Rusiei pentru importuri de petrol și gaze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Loïc Manegarium
Foto Ilustrativ/Pexels Loïc Manegarium
Guvernul ucrainean vrea ca acest lucru să fie oprit, argumentând că numerarul ajută la alimentarea mașinii de război a lui Vladimir Putin, dar majoritatea guvernelor UE nu își riscă economiile și furia alegătorilor chiar și atunci când se confruntă cu orașe ucrainene bombardate și cu civili morți.

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din consumul total al Europei. Importurile UE de gaze din Rusia în acest an au fluctuat între 200 de milioane și 800 de milioane de euro (880 de milioane de dolari) pe zi.

„Rusia va continua, desigur, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile... fixate în contractele încheiate anterior”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu miniștrii guvernului, potrivit Reuters. 

Agenția Internațională pentru Energie și Comisia Europeană au prezentat un amestec de politici în ultimele săptămâni. Printre acestea se numără scăderea termostatelor în case pentru a reduce consumul de gaze și reducerea cererii de petrol prin reducerea limitelor de viteză, introducerea duminicilor fără mașini, oferirea de transport public gratuit și atragerea oamenilor să lucreze de acasă.

AIE a declarat că măsurile sale ar putea reduce cererea de petrol din UE cu 6% în patru luni și importurile de gaze rusești cu o treime până la sfârșitul anului, în timp ce Comisia și-a propus propriul grup de acțiuni despre care spune că ar putea reduce cererea de gaze rusești cu două treimi anul acesta.

De asemenea, agențiile guvernamentale naționale au făcut ecou AIE. Agenția federală de mediu din Germania a declarat la începutul acestei luni că reducerea termostatelor cu 2 grade ar reduce importurile de gaze rusești cu 7%.  

Săptămâna aceasta, președintele autorității franceze de reglementare a energiei, Jean-François Carenco, s-a alăturat corului de voci care cer măsuri de reducere a energiei – care, după cum a subliniat și Habeck, ar avea ca efect secundar economisirea de bani a oamenilor. 

„Fie că este prin scăderea încălzirii, a aerului condiționat, a luminilor, există o urgență și toată lumea trebuie să facă un efort”, a spus Carenco pentru Les Echos .

Deși politicienii sunt tensionați, unele sondaje de opinie au arătat un sprijin puternic pentru acțiunea împotriva importurilor rusești. Sondajele  de la începutul acestei luni au constatat că aproximativ jumătate dintre germani susțin un embargo energetic, lucru pe care guvernul nu îl susține - deși mai târziu, un alt sondaj a constatat că două treimi s-au opus acestei măsuri.

Evitarea problemei reducerii consumului este dezamăgire europenilor, a spus Elisabetta Cornago, cercetător în domeniul politicii energetice la Centrul pentru Reformă Europeană, potrivit puvlicației Politico.

O combinație de mesaje clare și stimulente financiare ar putea face economisirea voluntară de energie „agradabilă” consumatorilor, a adăugat ea: „Ar putea fi mai bine să faci asta decât să ajungi într-un punct în care trebuie să restrângi efectiv consumul.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel