UE trebuie să recicleze mai mult şi mai bine, susţine Agenţia Europeană de Mediu
Ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să îmbunătăţească gestionarea deşeurilor, în special a celor din plastic şi a deşeurilor electronice, şi să recicleze mai mult pentru a limita impactul negativ asupra mediului înconjurător, a apreciat Agenţia Europeană de Mediu (EEA) în două rapoarte publicate luni, transmite AFP, scrie Agerpres.
"Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţile prin care să îşi trateze deşeurile plastice într-o manieră respectuoasă cu mediul, de exemplu prin creşterea reutilizării şi reciclării", a subliniat Agenţia Europeană de Mediu (EEA).
Conform raportului prezentat de EEA, într-un singur an UE produce 30 milioane de tone de deşeuri plastice, dintre care doar 17% sunt reutilizate sau reciclate. Aceasta în condiţiile în care, în 2017, cererea de plastic în cele 28 de state membre UE, plus Elveţia şi Norvegia, s-a ridicat la 51 milioane tone, utilizate în principal pentru ambalaje şi construcţii.
"O proastă gestiune a deşeurilor plastice are efecte negative asupra mediului înconjurător şi a climei, în special bucăţile de plastic şi microparticulele de plastic din râurile şi oceanele din întreaga lume", susţine EEA.
La începutul lui 2019, UE exporta în fiecare lună aproximativ 150.000 de tone de plastic. Această cifră era de două ori mai mare în anul 2016, cu 300.000 de tone exportate în fiecare lună, în principal spre China şi Hong Kong, care între timp au restricţionat importurile de deşeuri şi le-au reorientat spre alte ţări asiatice unde tratarea deşeurilor este mai puţin controlată.
În cazul deşeurilor electronice (PC-uri vechi, aparate foto, televizoare), Agenţia Europeană de Mediu a informat că din cele 10,3 milioane tone de deşeuri produse doar 40% sunt recuperate.
Reciclarea poate garanta o valorizare eficientă a componentelor electronice şi o limitare a efectelor asupra mediului, estimează EEA, care citează un studiu norvegian din anul 2016 care sugerează că reciclarea unui singur telefon mobil permite economisirea echivalentului unui kilogram de CO2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News